İSTE’den Avrupa Birliği Onaylı Hava Tahmin Projesi

0
41

İSTE Teknopark Avrupa Birliği Destekli Projeleri İle Türkiye’yi Uluslararası Arenada Da Temsil Ediyor

İSTE Teknopark bünyesi altında kurulan SciECA Ekosistem İklim Araştırmaları Enerji Danışmanlık Şirketinin yürüttüğü AFTER isimli proje, Avrupa Birliği’ne yapılan 500’ün üzerinde başvurudan desteklenmeye hak kazananlar arasında yer aldı. Türkiye’de bir ilk olan Yüksek Çözünürlüklü Hava Tahmin Modeli kullanılan verilerin günlük olarak güncellendiği bir sistem olarak dikkat çekiyor.

Kamu Sektöründe Yol Gösterici Olacak

Dünya çapında birçok sektörde risk haritaları oluşturmada kullanılan bu verilerden, tarım politikalarının belirlenmesinde, enerji üretiminin ve özellikle enerji naklinin düzenlenmesine pek çok alanda yararlanılabilmesine olanak sağlıyor. Gelişmiş ülkelerde İklim Merkezleri ile sağlanan bu veriler Türkiye’de İSTE Teknopark şirketi olan SciECA’dan karşılanacak.

Doç. Dr. Abdulla Sakallı: “İhtiyaçlar Doğrultusunda Güncelleştirmelere Devam Edeceğiz”

Proje yürütücüsü Doç. Dr. Abdulla Sakallı konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede; “Dünya genelinde kullanılan hava tahmin modelleri en yüksek 4x4km alansal çözünürlüğe sahip iken, ülkemiz için özel olarak tasarladığımız Hava Tahmin Modelimiz 1x1km alansal çözünürlüğe ve saatlik zamansal çözünürlüğe sahip. Günlük olarak güncelleştirilen modelimiz, her gün beş gün öncesine kadar hava hadiselerini yüksek hassasiyette tahmin etme özelliğine sahip. Verilerimiz; rüzgâr enerji sektörü için rüzgâr hızı ve yönü, saatlik sıcaklık değişimleri, saatlik yağış ortalaması, toplam biriken yağış miktarı gibi yüksek hassasiyetli çıktılar sağlamaktadır.

Ayrıca sel, orman yangını, aşırı yağışlar gibi durumlarda can kayıplarının önlenmesine yardımcı olmaktadır. Projemizin bundan sonra ki aşamalarında da kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda güncellemeler yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Rektör Depci’den Tebrik

Doç. Dr. Abdulla Sakallı’yı tebrik eden İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci, İSTE ailesi olarak teknik bir üniversite olmanın vermiş olduğu sorumlulukla ülkemize katma değer sağlayacak benzeri projeleri hayata geçirmeye devam edeceklerini de kaydetti. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here