İSTE’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlandı

0
10

8 Mart Dünya Kadınlar Günü İskenderun Teknik Üniversitesi’nde (İSTE) düzenlenen etkinliklerle kutlandı. 8 Mart Cuma Günü saat 10.00’da Turuncu Salonda başlayan etkinliklere İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci ve eşi Doç. Dr. Aytemis Depci, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Meltem Eken ve Prof. Dr. Suha Orçun Mert, Genel Sekreter Yahya Kılıç, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda selamlama konuşması yapan Rektör Depci; “Öncelikle Dünya Kadınlar Gününüz kutlu olsun. Ahlaki ve mantıksal olarak tek bir güne sığdırmanın doğru olmadığına inanıyorum. Hayatımıza dokunan kadınlar günümüzün her anını güzelleştiriyor. Allah kadınlarımıza zeval vermesin. Dışlanan, şiddete maruz kalan kadınlarımız oluyor. Peygamberimizin dediği gibi ‘kadınlara ancak asalet ve şeref sahibi kimse değer verir; onları ancak aşağılık kimseler hor görür’. Tüm kadınlarımız iyi ki varsınız… Kadın olmadan bir toplumun hiçbir anının var olamayacağı kesin” dedi.

Düzenlenen programda “Deprem Sonrası Kadınların Psikolojik ve Mesleki Yönden İyileşme Süreçlerine İlişkin Destekler” paneline İSTE Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emine Vasfiye Korkmaz, Sevgi Psikoloji Danışmanlık Merkezi’nden Psikolog Uğur Sekiçoğlu, İskenderun Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nden Psikolog Dilek Yıldırım ve İskenderun İŞKUR Merkezinden Özgün Durgun panalist olarak katıldı.

Kadınların gündelik hayatta yaşadığı zorlukların yanı sıra deprem zamanında ve sonrasında yaşadıkları süreçle ilgili değerlendirmeler yapan panalistler, araştırma sonuçlarını ve tecrübelerini dinleyicilerle paylaştı.

Kültürel ve Geleneksel Etki, Enfeksiyonlar, Üreme Sağlığına ilişkin Sorunlar, Kadına Yönelik Şiddet ve İş Hayatına İlişkin Sorunlara değinen Doç. Dr. Korkmaz İskenderun’da deprem sonrası faaliyetlerine devam eden toplam 42 kadın girişimci ile yürüttükleri araştırmanın bulgularını yorumladı. Psikolog Sekiçoğlu deprem sonrası süreçte kadınların psikolojik, sosyal ve ekonomik durumlarının nasıl olduğunu ele almanın yanında kadınlara yönelik travma sonrası iyileşme ve sosyalleşme süreçleri hakkında deneyimlerini aktardı.

Psikolog Yıldırım ise tüm kadınların kadınlar gününü kutlayarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde verilen hizmetleri ve bu hizmetlere erişimin nasıl olduğunu açıkladı. Panelde son olarak İŞKUR İskenderun temsilcisi Durgun, kadın istihdamını desteklemek üzere bakanlıkların sunduğu imkanlardan ve başvuru süreçlerinden bahsetmesinin yanında “İş Pozitif” projesi hakkında bilgilendirme yaptı.

8 Mart Programı, Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuarının (MYDK) Şan Konseri ile devam etti. Konseri Öğretim Görevlisi Umut Gürbüz Seydialioğlu hazırlarken, Öğretim Görevlisi Rasim Paşaoğlu soprano ve baslara piyano ile eşlik etti. MYDK öğrencileri Seda yüksel Memiş, Mehmet Mert Akgemci, Ebru Sinem Özyıldız, Semanur Çidam, Muhammet Büyüktaş konserde birbirinden güzel eserleri seslendirdi.

Programın öğleden sonra devam eden kısmında ise Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi’nin öğrencileri Atatürk’ün Kadına ve Kadına Verdiği Önem ve Kadınların Denizcilik Sektöründeki Önemi hakkında konuştu. Tiyatro gösterisi ve mini bir konserle devam eden program hatıra fotoğraf çekimiyle sona erdi. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here