İskenderun’a Ağaçlandırma Seferberliği

0
248

Mart ayının son haftasına denk gelen ‘Orman Haftası’nın tarihi yaklaşıyor. Belediyeler ve Çevre Koruma Dernekleri, Orman Haftası’nda yapılacak etkinliklerin baş aktörleridir. Bir kentin ağaçlandırılması ve çevre düzenleme çalışmaları belediyelerin asli görevlerinden biridir.

Genellikle Orman Haftası süresince düzenlenen etkinliklerde aynı manzaralarla karşılaşırız. “Dostlar alışverişte görsün” misali, formalite gereği birkaç fidan dikilir, ormanın önemine dair süslü mesajlar verilir. İş orada lafta kalır, etkinliklerin devamı kesintiye uğrar, unutulmaya yüz tutar.

Çağdaş kentleşmenin ölçütü, çevre düzenine verilen önemden anlaşılır. Ağaçlar, yeşil alanlar, çiçekler… Bir kentin doğal süsü, uygar olmanın simgeleridir. İskenderun’daki “ağaçlandırma çalışmaları” konusuna değinelim.

“Ağaçlandırma” ihmal edilmiş birçok sorunların başında geliyor. Deveye, “boynun eğri” demişler; “nerem doğru ki?” demiş. İşte, İskenderun aynı pozisyondadır.

Nedenlerine gelince, önce vatandaşın ortak görüş ve düşüncelerini yansıtalım. Vatandaş diyor ki, “…Seyfi Dingil başkanlık dönemi, şehircilikte sınıfta kalmıştır. İhmaller birbirini kovalamıştır. 5 yıl heba edilmiştir. Başkan Fatih Tosyalı, onlarca sorunu kucağında bulmuştur…”

Beş yıl boyunca İskenderun’un baştanbaşa, tepeden tırnağa kadar ağaçlandırılmasına dair defalarca yazdık, çizdik, dile getirdik. Ama dinleyen ya da duyarlılık gösteren olmadı.

Bir zamanlar palmiyeler diyarı olarak anılan İskenderun’un o eski güzel görüntüsünden bir eser kalmamış. Ömrünü tamamlamış kurumaya yüz tutmuş 50-60 yıllık palmiye ağaçları can çekişirken, çürümeleri nedeniyle kesilen palmiyelerin yerlerinde yeller esiyor. Yıllar yılı onların yerini dolduracak hiçbir girişimde bulunulmamış.

Atatürk Bulvarında kesilen onlarca palmiyenin izleri hala duruyor. İskenderun, yılların ihmaliyle “ağaç fakiri” durumuna düşmüştür. Bu eksikliği gidermenin yolu, geçmişte yapılan hatalara bir sünger çekmek ve mahalleler bir bir taranarak gözden geçirilmesiyle ağaçlandırılmaya elverişli olan cadde ve sokakların tespit edilmesidir.

Medyada çevre il ve ilçelerdeki ağaçlandırma faaliyetleriyle ilgili haberleri gıpta ile izliyoruz. Doğaya verilen önem ve gösterilen duyarlılıklara tanık oluyoruz.

Geçtiğimiz yıl Kasım ayında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, Türkiye genelinde eş zamanlı fidan dikme etkinliği düzenlendi. “11.11, saat 11’de 11 milyon fidan” toprakla buluştu.

İskenderun Belediyesi Tarım ve Orman Bakanlığı’nın başlattığı kampanya gibi, “İskenderun için geleceğe nefes” etkinliği düzenleyerek, geçmiş yıllardan kalan ağaçlandırma ihmalini telafi edebilir.

Orman Haftası vesilesiyle İskenderun ‘un hak ettiği o eski güzel görüntülerine, hep birlikte el ele gönül gönle vererek tekrar kavuşturulmalıdır.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here