İskenderun Lisesi Tarihi Binasının Bu Yıl İçerisinde Yapılması Bekleniyor

0
209

Yıllardır gündeme getirdiğimiz ve Aralık 2021 tarihinde Hatay Valisi Rahmi Doğan tarafından müjdelenen İskenderun Lisesi’nin tarihi binasının restorasyon işine bu yıl içerisinde başlanması planlanıyor.

Yaklaşık 15 Milyon TL maliyeti bulunan restorasyon işini Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun üstleneceğini, Aralık 2021 tarihinde duyuran Hatay Valisi Rahmi Doğan, projenin çizimine başlandığını da müjdelemişti.

İskenderun Lisesi olarak hizmet eden bahçe içerisindeki yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kalan 1901 yılı yapımı tarihi binanın yapım işi, TOBB 2022 bütçesine alındı. Mart ayında, birlik yetkililerinin kentimize gelerek tarihi binada inceleme yapması ve hemen ardından yapım işlerine başlanması bekleniyor.

ODTÜ’den bir mühendisin gelerek, projesi için incelemelerde bulunduğu tarihi binanın betonarme demirlerinin dahi değişeceği bildirildi.

Böyle tarihi binanın sadece bir okul değil coğrafyanın sosyal bir sermayesi olarak değerlendirilmesi gerektiğini savunan İskenderun Lisesi mezunları, öğrenci ve velileri de tarihi binanın restorasyonunun bir an önce yapılmasını ve sınıfların doluluk oranının en üst seviyede olduğundan dolayı, 10 sınıfın ve akademik laboratuarların okula yeniden kazandırılması, öğrenci sayısının sınıflar bazında seyreltilmesini talep ediyorlar.

İskenderun Lisesi Tarihi…

İskenderun Lisesi, 1901 yılında açılmıştır. Bugünkü 11.576 m2’lik alanın üzerinde, o yıllarda Şehit Pamir Caddesi üzerinde bulunan okulun bahçe içerisinde yer alan Atatürk büstünün bulunduğu alanda ise Fransızların İngilizlere karşı mücadelesinde 7. Charles’ın tahta geçirilip kral ilan edilmesinde yararlılıkları görülen kadın kahraman Jandark Jeanned’are’ın heykeli bulunmaktaydı. 1914 yılında I. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla faaliyetlerini durduran Fransızlar, Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra İskenderun’da yeni faaliyetlere başlamışlardır. 1930’lu yıllara kadar okulda Türk çocukları eğitim ve öğretim imkânı bulamamıştır. Ancak son yıllara doğru mezun olan öğrenciler arasında Türk çocuklarına da rastlanmıştır.

1895 tarihinden sonra, Türk nüfusun İskenderun yöresine genellikle dağlık yörelere ve köylere özellikle Belen yöresine yerleşmeye başlamasıyla şehir merkezinde Türk nüfusu yok denecek kadar az seviyede kalmıştır. 1937 yılında yapılan halk oylaması sonucunda halkın büyük bir kısmı Türk yönetimini tercih etmiştir. 5 Temmuz 1939 tarihinde Türk ordusunun İskenderun’a girmesiyle birlikte Fransızlarla yapılan Ankara Antlaşması’ndaki şartlar gereği 23 Temmuz 1939 tarihinde Hatay’ın anavatana bağlanmasının ardından eğitim ve öğretim tamamen Türklerin kontrolünde devam etmiştir.

15 Mayıs 1955 tarihine kadar yalnızca ortaokul olan İskenderun Lisesinde bu tarihten itibaren lise sınıfları da açılmıştır. 1966-1967 öğretim yılında ortaokul kısmı kaldırılan okul, hâlen Anadolu lisesi olarak öğretimini sürdürmektedir. Tarihi kimliğiyle yarattığı kurum kültürünü, değerleriyle birleştirerek davranış haline getirme gayreti içinde olan İskenderun Anadolu Lisesi bilim, sanat ve ticaret alanlarında çok sayıda başarılı mezunlar yetiştirmiştir. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here