İskenderun Belediyesi ile AFAD arasında Türkiye Deprem Veri Merkezi Protokolü İmzalandı

0
86

bld-afad protokolüİskenderun Belediyesi ile Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı arasında ‘AFAD-Türkiye Deprem Veri Merkezi’ üyelik protokolü imzalandı.

Ankara JW Marriott Otel’de gerçekleştirilen imza törenine, İskenderun Belediyesi’ni temsilen Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Dönmezer ve İskenderun Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) jeoloji Mühendisi Selim Köşkeroğlu katıldı.

Türkiye Deprem Veri Merkezi protokolüne, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Dr. Fuat Oktay ve İskenderun Belediye Başkanı Dr. Yusuf H.Civelek adına, Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Dönmezer imza attı.

AFAD-Türkiye Deprem Veri Merkezine (AFAD-TDVM) veri sağlayacak olan yerel yönetimler, kurum kuruluşlar, valilikler ve üniversiteler arasında veri paylaşımı konusunda görev, sorumluluk ve esasları belirlemek amacıyla yapılan protokol; AFAD-TDVM’ne üyelerin deprem verilerinin kendi merkezlerinden eş zamanlı aktarmaları ve verilerin uluslar arası standartlarda sunulması hususlarını kapsıyor.

Törende konuşan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, ülkemizin çok çeşitli afet riskleriyle karşı karşıya olduğunu belirterek, afet yönetiminde etkili koordinasyonun önemli olduğunu ifade etti.

Türkiye Deprem Veri Merkezinin AFAD’ın sağladığı başarılı koordinasyonun sonucu olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, 750 istasyondan gelecek verilerin tek merkezde toplanarak, deprem konusundaki farklı açıklamaların önüne geçileceğini kaydetti.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Dr. Fuat Oktay da yaptığı konuşmasında; “Ülkemizde üniversiteler, STK’lar ve yerel yönetimler tarafından deprem gözlem istasyonları işletiliyor. Verilen düzenli paylaşımı, birleştirilmesi, saklanması konusunda uygun format sunan bir merkeze ihtiyaç vardı. Bu merkezle bilgi kirliliği önlenecek. Kaynaklar çok daha etkin kullanılacak. Uyumsuzluklar en aza indirilecek, verilere eş zamanlı erişilebilecek ve bu veriler ULAKBİM aracılığıyla kullanıcılara ulaştırılacak” dedi.

ULAKBİM Müdürü Dr. Ahmet Kaplan da, Türkiye Deprem Veri Merkezi Projesi’nin veri sağlama, sistem entegrasyonu ile kamu kurum ve kuruluşları arasında sağlıklı bir ilişkinin tesis edilebilmesi için çok önemli olduğunu belirtti.

AFAD Deprem Dairesi Başkanı Dr. Murat Nurlu, Türkiye’de deprem gözlem ağı sayısının günden güne arttığını söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından, protokol imza törenine geçildi. Törende,  İskenderun Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek’e, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay tarafından plaket verildi. Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek’in adına hazırlanan plaketi, Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Dönmezer aldı.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here