“İnsanca Yaşam Koşulları için Gerçek Toplu İş Sözleşmesi İstiyoruz!”

0
78

Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası Mali Sekreteri İlhan Culha; “İnsanca Yaşam Koşulları için Gerçek Toplu İş Sözleşmesi İstiyoruz!”

Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası, 1 Ağustos 2021 tarihinde başlayacak olan 6. dönem toplu iş sözleşmesi görüşmeleri hakkında, yetkili olan Memur-Sen’i uyardı.

Memur-Sen’in bugüne kadar yapılan sözleşmelerde, kamu emekçilerinin sorunlarının çözümü noktasında hükümete herhangi bir baskıda bulunmadığı gibi kamu çalışanlarının sorunları daha da büyüdüğünü savunan sendika yetkilileri, Memur Sen’in kendini çaresiz hissediyorsa kamu emekçilerinin öz gücü olan grev hakkını masaya yatırması gerektiğinin altını çizdi.

Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası Yürütme Kurulu adına konu hakkında açıklamalarda bulunan Mali Sekreter İlhan Culha; “1 Ağustos 2021 tarihinde 6. dönem toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başlayacaktır. Yıllardır Memur Sen ile Bakanlığın gizli görüşmelerinin kameralar önünde oynanmış haline dönen ve kamu emekçileri nezdinde satış sözleşmesi olarak adlandırılan toplu iş sözleşmesinde Memur Sen’i takınacağı tavır konusunda uyarıyoruz.

5 Dönemdir tek yetkili konfederasyon olarak Toplu İş Sözleşmesine imza atan Memur Sen’in kamu emekçilerinin sorunlarının çözümü noktasında hükümete herhangi bir baskıda bulunmadığı gibi kamu çalışanlarının sorunları daha da büyümüştür. Kamuda atama, yükselmede liyakat sorunu, vergi dilimi adaletsizliği; vekil, ücretli, taşeron, sözleşmeli gibi parçalı istihdam ve buna bağlı olarak iş güvencesinin azalması, özelleştirme sorunu, taciz ve mobing gibi sorunlar olabildiğince artmıştır. Kamu emekçilerinin 3600 ek gösterge talebi, kreş hakkı gibi taleplerde görmezlikten gelinmiştir. Bunun yanında artan enflasyon oranlarının karşısında maaşlarımızdaki erimede devam etmektedir. 5 dönemdir kamu emekçileri maalesef ezdirilmektedir.

Memur Sen kendini çaresiz hissediyorsa kamu emekçilerinin öz gücü olan grev hakkını masaya yatırmalı ve bu seçeneği kullanmalıdır. Bu durumda alınacak karara sendikamız TÖB SEN kesinlikle destek verecektir. Pandemi ile birlikte daha da artan ve derinleşen ekonomik kriz, reel enflasyon karşısında maaşlarımızın erimesi, uzaktan çalışma adı altında birçok ödeneğin kesilmesi, liyakatsız atamaların torpil ve adam kayırmacılığın kamuda sıradan hale gelmesi gibi sorunlar yaşamın her alanında hayatımıza girmişken Memur Sen’in yine kamu emekçilerini ezdirecek bir sözleşmeye imza atması durumunda kamu emekçilerinin bu sefer çok sert bir tavır içinde olacaklarına inanıyoruz. Memur Sen bunu kendi üyelerine bile anlatamayacaktır. Hele hele böyle bir dönemde yine bir Toplu İş Sözleşmesini %3-%4’lerle imzalayacak bir konfederasyon bunun altından kalkamayacaktır.

Ayrıca İLO (uluslararası iş sözleşmesi)’ya aykırı olan grev hakkını yasaklayan yasanın kaldırılması ve demokratik, gerçek grevli toplu iş sözleşme yasasının olması konusunda mücadele etmek gerektiğini de belirtmek isteriz” şeklinde konuştu.

Açıklamasının ardından taleplerini de sıralayan Culha, kamu emekçilerine, sendikalarına üye olma çağrısında da bulanarak; “Haklarımızın gasp edilmesi görüşmelerine dönüşmüş olan Toplu İş sözleşmesi görüşmeleri yasa gereği üye sayısı en fazla olan 3 konfederasyon katılmaktadır. Fakat tek yetkili konfederasyon Memur Sen olup diğer 2 konfederasyon gözlemci olarak masada oturmaktadır. Bizler yeni kurulmuş bir sendika olarak sizlere çağrımızdır; gerçek toplu iş sözleşmesi için TÖB SEN’e üye olalım TÖB SEN’i güçlendirelim. Masaya yetkili olarak oturanların iktidardan aldıkları direktifler ile Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri yapmalarına karşı mücadelemiz devam edecektir.

TÖB SEN milyonlarca kamu emekçisinin ekonomik, sosyal, demokratik, özlük ve mesleki hak ve çıkarlarını temel alan, grev hakkı ile tamamlanmış gerçek bir toplu sözleşme zemini oluşması konusunda sonuna kadar mücadele edecektir. Ayrıca belirtmek isteriz ki hangi sendikanın üyesi olursak olalım hep birlikte haklarımız için omuz omuza verelim. Masa başında haklarımızın gasp edilmesine karşı, İnsanca yaşam koşulları için Gerçek Toplu İş sözleşmesi istiyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here