“İktidar Bu Olayın Neresinde?”

0
64

refik eryılmaz19CHP Hatay Milletvekili Av. Refik Eryılmaz ele geçirilen silah yüklü gemi ile ilgili açıklama yaptı…

CHP Hatay Milletvekili Av. Refik Eryılmaz, tamit ve bakım için Tuzla’ya gelen Libya bayraklı gemiden Türk yapımı silahların çıkması olayı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Malta’dan Libya istikametine giden Libya bayraklı Al Entisar isimli geminin Tuzla’ya geldiğini, gemi kaptanının gümrüğe yaptığı beyanda, tamir ve bakım için Tuzla’ya geldiklerini, işlemlerinin tamamlanması sonrası Libya’ya gideceklerini belirttiğini ve geminin boş olduğunu beyan ettiğini kaydeden Milletvekili Eryılmaz, daha sonra İstanbul Gümrük Muhafaza  Kaçakçılık İstihbarat Müdürlüğü’ne söz konusu gemide silah olabileceği ihbarı yapıldığını aktardı.

İhbarı değerlendiren ekiplerin orta ölçekli bir savaş çıkarabilecek güçteki binlerce silah ve mühimmat ele geçirdiğini kaydeden CHP’li Vekil Eryılmaz; “Akabinde geminin Libyalı kaptanı I.M.A. ve silahları temin ettiği belirlenen bir Türk vatandaşı S.Ç. isimli şahıs İstanbul Anadolu Adliyesi Savcılığı’na sevk edilerek tutuklanmıştır. Konuya yakın kaynaklar, Türkiye’deki asıl tedarikçiler ve Libyalı alıcıların yapılacak detaylı soruşturma sonrası ortaya çıkarılabilineceğini belirtmiştir.

Yapılan araştırmalar sonucunda silahların tamamının Türkiye’den temin edildiği, tabanca mermilerinin Makina Kimya Endüstrisi Kurumu’ndan alındığı ortaya çıkmıştır. Bazı silahların kabzasında ise Osmanlı Tuğrası’nın olduğu tespit edilmiştir. Libya’ya gönderilmek üzere olan silahların son anda ele geçirilmesinden önceki süreçte 2011 Kasım ayında Yemen’e de silah sevkiyatı yapılmak istenmişti. Yapılan operasyonda bisküvi kutularının içinde 120 milyon dolar değerindeki 5 bin 412 silah, Aden Limanı’nda da ‘plastik ev eşyası’ olarak beyan edilen 3 bin 780 adet silah daha ele geçirilmişti. Yine 2011 yılında Birleşik Arap Emirlikleri’nde Yemen’e kaçırılması planlanan 16 bin travmatik tabancanın Türkiye’den gönderildiği ortaya çıkmış ve tüm dünyanın gözü Türkiye’ye çevrilmişti.

Bu gemiye İstanbul’da sehven yapıldığına inandığım bu operasyon sonucu ele geçen silahların Türk firmalarından nasıl temin edildiği, hangi amaçla Yemen’e gönderildiği, alıcının kim ya da kimler olduğu örtbas edilmeden ve soruşturma derinleştirilerek kamuoyuna açıklanması gerekmektedir. Aksi takdirde ülkemiz dünya kamuoyunda tekrar zan altında kalacaktır” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here