“Hükümetin İzlediği Yanlış Politika Bölgeyi Ateşe Atmıştır”

1
61

refik eryılmaz9CHP’li Vekil Eryılmaz, Suriye’nin Ülkemize ve Bölgemize Etkilerini Değerlendirdi…

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Avukat Refik Eryılmaz, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında üç yılı aşkın süredir devam eden Suriye savaşı ve ülkemize etkileri hakkında bir konuşma yaptı.

Hükümetin izlediği yanlış Suriye politikalarından dolayı ülkemizin de çok ağır bir bedel ödediğini ve ödemeye de devam ettiğini öne süren Eryılmaz; “Günden güne artan bir seyirle ülkemizde etkisini gösteren bu kirli savaş ekonomik, sosyal ve güvenlik konularında büyük bir tahribat yaratmıştır. Hükümet izlediği bu tehlikeli dış politika ile hem ülkemizi hem de bölgeyi ateşe atmıştır” dedi.

Hatay ve diğer sınır illerinin büyük bir güvenlik sorunu ile karşı karşıya olduğunu savunan Milletvekili Eryılmaz; “Silahlı terör grupları sınırlarımızda istedikleri gibi at koşturabiliyor, toplantı düzenleyip seçim yapabiliyorlar. Sınır ilçelerimizde Suriyelilerin sayısı  yerli nüfusu katlamış durumdadır. Vergi vermeden, izin almadan işyeri açabilmektedirler. Hataylı vatandaşlarımızdan çalıştıkları işyerlerinden her türlü vergi alınıyor ancak Suriyeli sığınmacılar  vergiden muaf. Bölgede Türkiye Cumhuriyeti’nin değil, silahlı grupların kanunları geçerlidir. Suriyelilere tanınan üstün ayrıcalıklar bunlarla da sınırlı değil. Devletin polisi, maliyecisi, memuru bunlara karışamıyor. Suriyelilere yedi Üniversiteden dilediğine kayıt yaptırma hakkı tanınırken Suriye’deki üniversitelerden mezun olan ve denklik için  başvuran gençlerimize ise Suriye’de temsilciliğimiz yok bekleyeceksiniz denilerek kapı dışarı edilmektedir. AFAD’ın açıkladığı son rakamlara göre şu anda Türkiye’de 900.000 Suriyeli sığınmacı bulunmaktadır. Başbakan’ın üç ay önce açıkladığı resmi rakamlara göre de bu sığınmacılar için Beş Milyar (eski parayla beş katrilyon) para harcanmıştır. Ülkede milyonlarca gencimiz iş ararken, sığınmacılara bol keseden harcama yapılması hükümetin vatandaşlarımıza bakış açısını da ortay koymaktadır.

Hatay’daki bütün resmi hastaneler, acil servisler sığınmacılara ve çatışmada yaralanan silahlı muhalif militanlara tahsis edilmiş durumda. Öncelik sığınmacı ve silahlı militanlara tanınıyor. Yoğun bakım servislerinde tedavi görmesi gereken vatandaşlarımız ise  yoğun bakım ünitelerinde yer olmadığı gerekçesi ile hastanelere alınmıyor. Ölüme terk ediliyor” diye konuştu.

AKP hükümetinin mezhep odaklı dış politikasının bölgede ve ülkemizde de artan bir ivme ile kendini hissettirmeye başladığını da ifade eden CHP’li Vekil Eryılmaz, Kırıkhan Yatılı Bölge okulunda görev yapmakta olan alevi kökenli iki bayan öğretmen hakkında asılsız ithamlarla velilere ve öğrencilere dilekçe verdirilerek savunmaları bile alınmadan görev yeri değiştirildiğini söyledi.

Vekil Eryılmaz Milli Eğitim bakanına seslenerek; “Milli Eğitim Bakanına soruyorum, ‘Alevilerin dinsiz olduğu, Alevilerde namus kavramının olmadığı, Eğitim-Sen’li oldukları ve bu sendikanın üyelerinin Alevi ve inançsız olduğu bunun da etnik kimliğinden kaynaklandığı’ şeklinde açıkça ayırımcılık yapan ve nefret suçu işleyen bu müdür hakkında soruşturma açmayı düşünüyor musunuz? Milli Eğitim Bakanından bu konuda derhal soruşturma açmasını  talep edeceğiz. Bu olay ayrımcılığa ve hakarete uğrayan öğretmenlerimiz tarafından da ayrıca yargıya taşınmıştır. Küresel güçler  kendi çıkarları uğruna Suriye’de çıkaramaya çalıştıkları mezhep çatışmasını maalesef  ülkemizde de  sahneye koymanın çabası içerisindedir. Buna alet olmaya çalışanlara  kesinlikle izin verilmemelidir” dedi.

Türk askerlerinin türbe korunması adı altında ateşe atıldığını da sözlerine ekleyen Eryılmaz; “Hükümet, Süleyman Şah türbesini koruma adı altında yeni ve çok tehlikeli bir maceraya sürüklenmektedir. Türbeyi korumak için gönderilen askerlerimiz, kısa bir süre sonra bölgede hâkimiyet kuran El Kaide’ye bağlı İŞİD terör örgütünün tehdit ve şantajlarına maruz kalırsa hiç şaşırmayın. Üç yıldır çatışmanın aralıksız sürdüğü kimin ne olduğunun bilinmediği, hiçbir devlet otoritesinin olmadığı ve çoğu kez birbiriyle çatışan onlarca silahlı gurubun bulunduğu bir çatışma bölgesine askerlerimizi göndermekle onların can güvenliğini tehlikeye atmış olmuyor muyuz? Yoksa o türbenin duvarları askerlerimizin canından daha mı önemli?” şeklinde konuştu.

1 YORUM

  1. Herhangi bir inanca kin ve nefret duyguları beslemek insanlık dI$I bir davrani$tir. Bu cağda böyle bir dü$üncenin artık cok geride kalması gerekir. Z.K.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here