HKP, Merkez Bankasına Sordu; “7 Milyar Dola Nerede?”

0
61

Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) İskenderun İlçe Örgütü, Dolar/TL’de 20 Aralık Pazartesi gecesi yaşanan sert düşüşte Merkez Bankası’nın rezerv satışının araştırılması için İskenderun Merkez Bankası’na başvuruda bulundu.

Halkın Kurtuluş Partisi, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat” sistemini açıklaması önce Merkez Bankası’nın rezervinin 20 Aralık günü 3.6 milyar dolar, 21 Aralık günü 3.4 milyar dolar, toplamda da 7 milyar dolar azaldığının araştırılması için harekete geçti.

HKP İskenderun İlçe Örgütü Üyeleri, İskenderun Merkez Bankası’na giderek iddiaların araştırılması için başvuruda bulundu.

7 Milyar Dolar Nerede ve Kimler Tarafından Satılmıştır?

HKP’liler, 4982 Sayılı Bilgi Edinme Kanunu’nun 4’ncü, 5’nci, 11’nci ve 29’ncu maddelerine dayanarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası İdare Merkezi’ne gönderilmek üzere T.C. Merkez Bankası İskenderun Şubesine verdiği dilekçede şu sorular yöneltti:

1-20 Aralık akşamı ve devamında satılan 7 Milyar Dolar, Nerede ve Kimler tarafından satılmıştır? Ayrıca satılan dolarlar nereden gelmiştir?

2-20 Aralık Akşamı Dolar Kuru 18.40 TL iken kimler dolar bozdurma işlemi yapmıştır? Bu bozdurma işlemini yapanlara öncesinde kim veya kimler haber vermiştir?

Tüm Ülke İçin Hayati Önem Taşımaktadır

Soruların cevaplarını HKP ve tüm kamuoyuyla paylaşılması talep edilen dilekçede “Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası gibi önemli bir kurumun 20 Aralık gecesi bozdurulan 7 Milyar Doların bilgisini vermesi ve bu bilginin kamuoyu ile paylaşılması tüm ülke için hayati önem taşımaktadır. Nitekim bu konu tüm ülke halkını ilgilendirdiği için de 4982 Sayılı Kanunun açıklanmasına istisna koyduğu bilgiler çerçevesine girmemektedir” ifadelerine yer verildi.

7 Milyar Doların Akıbetini Soruyoruz

HKP İskenderun İlçe Sekreteri Bedi Genç, İskenderun Merkez Bankası önünde açıklama yaptı. Genç şunları söyledi:

“20 Aralık tarihinde Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasından sonra kamu bankalarının toplamda 7 milyar dolarlık satış yaptığını artık herkes biliyor. Böylece dolar sözde hızlı bir şekilde düştü. Biz Halkın Kurtuluş Partisi olarak geçmişte yaşanan 128 Milyar Doların ve 208 Ton Altının iç edilmesini halkımızın gündemine getirmiş ve halkımıza ait bu maddi değerin nasıl, nereye harcandığını defalarca sormuştuk. Şimdi de 20 Aralık 2021 gecesi ve devamında yaşanan 7 Milyar Doların akıbetini soruyoruz. Türkiye’nin en Vatansever, en Halksever Partisi olarak 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu’na göre aşağıdaki soruları soruyoruz:

-20 Aralık akşamı ve devamında satılan 7 Milyar Dolar, Nerede ve Kimler tarafından satılmıştır? Ayrıca satılan dolarlar nereden gelmiştir?

-20 Aralık Akşamı Dolar Kuru 18.40 TL iken kimler dolar bozdurma işlemi yapmıştır? Bu bozdurma işlemini yapanlara öncesinde kim veya kimler haber vermiştir?

Demokratik ve şeffaf bir yönetimin olabilmesi için, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası gibi önemli bir kurumumuzun 20 Aralık gecesi bozdurulan 7 Milyar Doların bilgisini vermesini ve bu bilginin kamuoyu ile paylaşılmasını istiyoruz. Biz bu maddi değerlerin, yok edilen halkımızın kazançlarının peşinde olacağız. Halkın Kurtuluş Partisi olarak bunun hesabını sormaya devam edeceğiz.”

Ne Olmuştu?

HKP avukatları, 22 Aralıkta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat” sistemini açıklaması öncesi milyar dolarların satılmasını yargıya taşımıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, TCMB Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu ve Yüksek kurdan yüklü miktarda döviz bozduranlar hakkında, “Görevi Kötüye Kullanma ve Göreve İlişkin Sırrın Açıklanması” suçlarını işlediklerini belirterek suç duyurusunda bulunmuştu.

HKP avukatları 27 Aralıkta Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın “Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat” tebliğinin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay’da dava açmıştı. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here