Hedef, Güvenlik Kültürü Oluşturmak!

0
281

bld-iş güvenliğiİskenderun Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi’nce‘Yapım İşlerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Eğitim Semineri’ düzenlendi

İskenderun Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi’nce, Yapım İşlerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Eğitim Semineri yapıldı. Eğitim seminerine, konuşmacı olarak Mustafa Kemal Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı İşletmesi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Ercan Erdiş, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı İşletmesi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. İbrahim Halil Gerek katıldı.

Yapım İşlerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Eğitim Semineri, İskenderun Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Seminerde konuşan Mustafa Kemal Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı İşletmesi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Ercan Erdiş, tüm dünyadaki iş kazaları sonucunda hayatını kaybedenler bakımından inşaat işçilerinin diğer sektördekilere oranla ortalama üç kat daha fazla hayatını kaybettiği, iki kat daha fazla yaralanma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığına dikkat çekti.

İşçi sağlığı ve güvenliğinin üç boyutunu ekonomik, vicdani ve cezai yönler olarak sıralayan Yard. Doç. Dr. Ercan Erdiş, bunlar içerisinde en önemlisinin vicdani boyutu olduğunu söyledi.

Ülkemizde özellikle inşaat sektöründe iş kazası meydana gelmesinde ülkemizin ekonomik ve soysal yapısı ile inşaat sektörünün özgün koşullarının payı büyük olduğunu vurgulayan Yard. Doç. Dr. Ercan Erdiş, inşaat sektörünün çalışanların sadece güvenlikleri açısından değil sağlıkları açısından da çok riskli bir sektör olduğunu belirterek; “Her yıl inşaat sektöründe bin ve üzerinde insan hayatını kaybederken çok daha fazlası ise kalıcı rahatsızlıklar yaşamaktadır. Kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları inşaatlarda, özellikle duvar, sıva ve çatı işlerinde çok yaygın görülen rahatsızlıklardandır” diye konuştu.

Eğitici çalışmaların önemine vurgu yapan Yard. Doç. Dr. Ercan Erdiş, kazaların nedeni, nasıl meydana geldiği gibi etkenlerin titizlikle ele alınması gerektiğini kaydetti. İşletmelerin işçi sağlığı ve güvenliği açısından fark yaratması gerektiğini vurgulayan Erdiş; “İşletme sahibi olarak buna dönük politikalar üretmelisiniz. Çalışanlarınıza karşı kesinlikle duyarlı olmalı, empati kurmalısınız” dedi.

Yard. Doç. Dr. Ercan Erdiş, slayt desteği ile verdiği semineri iş kazalarıyla ilgili sunum ve yaşanmış olayları anlatarak destekledi. Yapım işlerinde iş güvenliğini sağlamanın temel prensiplerinde bilimsel desteğin önemine değinen Erdiş, üniversiteler ve diğer eğitim kuruluşlarının katkısının arttırılması, eğitim müfredatlarında, iş sağlığı ve güvenliği konusuna yeterince yer verilmesinin gerektiğini ifade etti.

Yapım işlerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda mevzuatla ilgili seminer veren, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı İşletmesi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. İbrahim Halil Gerek, ülkemizde her gün 172 iş kazası meydana geldiğini, dört kişinin iş kazası nedeniyle yaşamını yitirdiğini, 6 kişinin sürekli iş göremez hale geldiğini ifade etti.

30 Haziran 2012 tarihinde resmi gazetede yayınlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun amacının işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk hak ve yükümlülüklerini düzenlediğini belirten Yard. Doç. Dr. İbrahim Halil Gerek, kanunun çıkmasının devletin bunu sahiplendiğinin göstergesi olarak nitelendirdi.

Slayt desteği ile yaptığı anlatımda, ülkemizi diğer ülkelerle kıyaslamanın bir kriter oluşturduğunu vurgulayan Yard. Doç. Dr. İbrahim Halil Gerek; “Güvenlik kültürü oluşturmayı hedefliyoruz. Güvenlik kültürünü tesis etmek zor değil aslında” dedi ve emniyet kemeri takmayı güvenlik kültürüne örnek olarak gösterdi.

Seminere, İskenderun İşkur Şube Müdürü Mehmet Yüksel ve İşkur personeli, cezaevi, jandarma Komutanlığı, İsdemir, Karayolu şantiyesi, Telekom, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, AFAD, Belediye personeli, inşaat mühendisleri katıldı. Seminerde katılımcıların soruları da yanıtlandı.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here