HBB’den Öğretmenler Gününe Özel ‘Cumhuriyet Defilesi’

0
245

cumhuriyet defilesi1Elbise Değil Anadolu’nun Ruhunu Taşıdılar

Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB) 24 Kasım Öğretmenler Günü vesilesiyle Antakya Anemon Otel’de Mustafa Kemal Atatürk’ün çağdaşlaşma hamlelerini yansıtan ‘Cumhuriyet Defilesi’ düzenledi.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın eşi Doç. Dr. Nazan Savaş, Hatay Valisi Ercan Topaca’nın eşi Sevim Topaca ve çok sayıda Hataylının katıldığı defile töreni izleyenlere unutulmaz anlar yaşattı.

Ankara Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan kıyafetler kadın ve erkek mankenler tarafından ‘Anadolu Otantik Halk Giysileri, Osmanlı İhtişamı ve Atatürk’ bölümleriyle Hataylıların karşısında görücüye çıktı.

Baharda, bayramda, harmanda dostluk türkülerinin söylendiği Anadolu’da ninelerimizin, dedelerimizin giydiği kıyafetler izleyenleri duygulandırdı. Osmanlının görkemini ve zarafetini ışık ışık, renk renk yansıtan işlemeli kıyafetler ise ilgiyle izlendi.

cumhuriyet defilesi2

Anadolu’ya ideali getiren, bir halkı ümmetten millete taşıyan Mustafa Kemal Atatürk’ün kıyafetlerinin sergilendiği bölüm ayakta alkışlanarak gururla izlendi. Atatürk’ün cephelerde kullandığı dürbün, cumhuriyetin ilanından sonra topluma kazandırdığı fötr şapka gibi nesnelerle zenginleştirilen defile Atatürk’ün zeybek dansının sergilenmesi ve 10. Yıl Marşı’nın söylenmesi ile ayakta dakikalarca alkışlanarak kıvançla tamamlandı.

Defile sonunda duygu ve düşüncelerini paylaşan Doç. Dr. Nazan Savaş; “Bu defile sadece kıyafet taşıma değil ruh taşıma işidir. Biz bu defileyi 24 Kasım Öğretmenler Günü için düzenledik. Ekim ve Kasım ayları bize yoğun duygular yaşatan aylardır. Bu vatan topraklarında her türlü rengi bünyesinde barındıran bir şehirde yaşıyoruz. Hatay bizim için olduğu kadar Gazi Mustafa Kemal Atatürk için de çok önemliydi. Bunun içindir ki hasta yatağında bile “Kırk asırlık Türk yurdu düşman elinde kalamaz.” demiştir. Cumhuriyetimizin değerlerine sahip çıkarak ileriki nesillere öğretmenlerimiz ışığında aktarmak için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

Konuşmasının ardından cumhuriyetin yetiştirdiği laik, çağdaş, demokrat kadın öğretmenleri olan Gülsev Ömeroğlu, Sevinç Bayraktar ve Nesime Yüksel Melek’e Doç. Dr. Nazan Savaş tarafından bugüne kadarki emekleri için hediyeler verilerek bu anlamlı ve kıymetli defile son buldu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here