Haziran Hareketi Her Yerde!

0
63

haziran hareketi5MKÜ’de, Harçlara Getirilen Zamlara Karşı Öğrencilere Destek Olan Haziran Hareketi, Hükumeti Uyardı; “Bu Karanlığı Üzerimize Çökertenlere Üniversiteleri Dar Edeceğiz”

Mustafa Kemal Üniversitesi kampusunda, geçtiğimiz Cuma günü katkı payı adı altında neredeyse %500 oranında yapılan harç zamlarına karşı protesto için forum düzenlendi. Birleşik Haziran Hareketi İskenderun Yürütmesi adına bir heyet forum alanını ziyaret etti.

Forum alanında açıklama yapan İskenderun Birleşik Haziran Hareketi Basın Sözcüsü Bülent Akbay, özel üniversitelerin bir ticarethane gibi çalıştırıldığını orta ve dar gelir grubuna mensup toplum katmanları için tek seçenek devlet üniversiteleri olduğunu ancak devlet üniversitelerine girebilmek içinse özel üniversitelere nazaran neredeyse iki katı puan almak gerektiğini ifade etti. Akbay; “Diğer bir ifadeyle üniversiteler adım adım orta ve dar gelirli ailelerin çocuklarına kapatılıyor. Eğitimde fırsat eşitliği çoktan rafa kaldırıldı. Mevcut Anayasa’ya göre ‘hiç kimse eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamaz’ ama yasalar yönetenlerin çıkarına hizmet ettiği sürece uygulanıyor” dedi.

Bu Bir Soygundur..!

Harçlara yapılan zamları soygun olarak nitelendiren Akbay; “Bilindiği gibi her yeni dönem açılışında eğitim alma hakkımızı bizlere para ile sattıkları bir sistemde yaşıyoruz. AKP, sözde üniversite harçlarını kaldırdığının propagandasını her fırsatta yaptı. Bugün yeniden ancak bu defa her zamankinden daha ağır bir soygun ile karşı karşıyayız. Eğitim hakkı için bunca parayı bulamayan öğrenciler ise, okumaya devam edemeyeceklerdir. Bu bir soygundur!

Her şeyden önce birincisi, üniversiteye kayıt yaptıran ve halihazırda okuyan öğrenciler için çıkartılan yasa hükümsüzdür. Kazanılmış haklar temelinde bu okulun hiçbir öğrencisi, yeni çıkmış bir yasa ile, ikincisi, sınıfta kalma sisteminin uygulandığı bir okulda, ortalaması yetmeyen öğrenciler üstten ders alamazlar. Bir dönem boyunca, sadece iki ders alarak okulunuzu devam ettirmek zorunda kalabildiğiniz bu sistemde, bir de sene kaybı olan her öğrenciden ekstra haraç toplamaktadırlar. Henüz sınıf tekrarı yapmamış öğrencilerin haraçlarındaki artışlar diğerlerine kıyas ile düşük gözüküyor. Önümüzdeki senelerde bir şekilde sınıf tekrarı yaptıklarında ödedikleri miktarın kat kat AKP’yi de, okul yönetimini de uyarıyoruz: üniversite ücretini ödemek için iş cinayetlerine kurban verdiğimiz, kendi canına kıyan arkadaşlarımız adına, parasız eğitim hakkımızdır, öğrencilerin sabrını sınamayın! Harç diyerek topladığınız haraçlar hükümsüzdür ve meşru değildir, yasa derhal geri çekilmek zorundadır! İlan ediyoruz, bugünden itibaren, üniversitemiz içinde parasız eğitim şiarını yükselteceğiz ve bu karanlığı üzerimize çökertenlere üniversiteleri dar edeceğiz!” dedi.

Üniversiteler Öğrencilerindir!

Birleşik Haziran Hareketinin üniversite öğrencilerinin para ile eğitim hakkının gasp edilmesine karşı olduğunu vurgulayan Akbay; “Üniversitelerin birer bilim kurumu olduğu gözetilerek ve kamusal niteliği dikkate alınarak, harç, ek ödeme veya katkı payı adı altında bir ticarethaneye dönüştürülmesine itiraz ediyoruz. Eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması için parasız eğitim elzemdir ve zorunludur. Öğrenciler arasında katkı payı adı altında öğrencileri bölmeye ve bir soygun düzeni oluşturulmasına izin vermeyeceğiz. Gerek hukuki gerekse toplumsal mücadelemizi bu soygunun bitirilmesi için seferber ediyor ve tüm halkımızı karanlığa karşı çocuklarımıza ve gençlerimize sahip çıkmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here