Güzelmansur; “Orta Hasarlı Binalar İçin Ruhsat Süresi Uzatılmalı”

0
59

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, depremlerde orta hasar alan binaların Güçlendirme izin yapı ruhsatı süresinin uzatılması için soru önergesi verdi.

Deprem illerinin belediyelerinin personel sıkıntısı olduğuna, iş yoğunluklarının aşırı arttığına ve yerel seçim çalışmalarının devam ettiğine dikkat çeken Güzelmansur; “Belediyelerin 5 Nisan’a kadar başvuruda bulunulmuş tüm orta hasarlı binalar için güçlendirme izni yapı ruhsatını vermeleri imkânsız görünmektedir” dedi.

CHP’li Güzelmansur konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “İçişleri Bakanlığının genelgesi ile güçlendirme izni yapı ruhsatı için belirlenen 5 Nisan 2024 tarihinin uzatılması, depremzede vatandaşlarımızın hak kaybına uğramaması ve mağdur olmaması açısından elzem olmuştur.”

Güzelmansur önergesinde ayrıca şu noktalara dikkat çekti: “Orta hasarlı olup ağır hasar raporu verilen binalara itirazlarla ilgili yargı süreci devam ettiğinden, bu durumdaki binalar için de 5 Nisan’a kadar başvuru yapılıp ruhsat alınması mümkün değildir. Dolayısıyla güçlendirme izni yapı ruhsatı için ortaya konulan 5 Nisan 2024 tarihinin uzatılması, depremzede vatandaşlarımızın hak kaybına uğramaması ve mağdur olmaması açısından elzem olmuştur.”

“5 Nisan’a Kadar Güçlendirme Yapı Ruhsatı Alamayanlar Kredi, Hibe Olanaklarından Yararlanamayacak”

Güzelmansur, konu ile ilgili olarak, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından yanıtlanmasını istemiyle soru önergesi sundu. Güzelmasnur önergesinde şu soruları sordu;

“1-Hem deprem illeri belediyelerinin iş yoğunluğu ve yerel seçim çalışmalarına odaklanılması hem de hasar raporlarına ilişkin itirazlarla ilgili mahkemelerin yoğunluğu dikkate alınarak, son günü 5 Nisan 2024 olarak belirlenen güçlendirme izni yapı ruhsatı tarihi uzatılacak mıdır?

2-Güçlendirme izni yapı ruhsatı için ortaya konan 5 Nisan 2024 tarihinde başvuruların çoğunluğunun belediyeler tarafından onaylanamayacağı, dolayısıyla depremzede vatandaşlarımızın kredi, hibe gibi olanaklardan faydalanamayacağı ve hak kaybına uğrayacakları gerçeğinin Bakanlık farkında mıdır? Depremzede vatandaşlarımızın bu konuda hak kaybına uğramaması ve mağdur olmaması için planlanan/yürütülen bir çalışma var mıdır?

3-Hatay’da ve diğer deprem illerinde güçlendirme izni yapı ruhsatı için kaç müracaat yapılmıştır? Bunlardan kaçına ruhsat verilmiş, kaçı reddedilmiş, kaçı beklemededir?” (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here