Güzelmansur, Çürümeye Terk Edilen 49 Bin M2’lik Karantina Merkezini Meclisi Taşıdı

0
12

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Arsuz’da denize sıfır bir yerde, 49 bin m2 alanda kurulu olan ve çürümeye terk edilen İskenderun Pirinçlik Eğitim ve Karantina Tesisini meclis gündemine taşıdı.

Güzelmansur; “Bu karantina merkezimiz kullanılmayarak çürümeye ve talana terk edilirken, salgında yurt dışından gelenleri karantinaya alabilmek için, yer yokluğundan, sabaha karşı yurtlar boşaltılmış, öğrenciler valizleriyle sokakta kalmıştı” hatırlatmasında bulundu.

Bu kamu zararı israfı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde dile getiren Güzelmansur; “Yıllar önce olası salgın hastalıklarda kullanılmak üzere milyonlarca lira harcanarak yapılan bu karantina tesisindeki binaların çatısı çökmüş, duvar ve zeminlerinde çatlaklar var, camları ve kapıları kırık, herhangi bir güvenlik tedbiri alınmadığı için tesisat malzemeleri ve demirbaşları çalındı” dedi.

Çürümeye Terk Edilen Karantina Tesisi Sayıştay Raporunda

CHP’li Güzelmansur akla, mantığa, vicdana aykırı bir şekilde çürümeye terk edilen karantina tesisinin Sayıştay Raporu’nda da yer aldığını aktararak şu bilgileri verdi:

“T.C. Sayıştay Başkanlığı’nın, 2019 yılı Türk Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü Denetim Raporu’nda, İskenderun Pirinçlik Eğitim ve Karantina Tesisi ‘değerli bir kamu kaynağı’ olarak nitelenerek bu taşınmazın atıl bırakılmasıyla oluşan kamu zararına dikkat çekiliyor.”

Güzelmansur’un Sağlık Bakanı’nın, konuyla ilgili cevaplamasını istediği sorular şunlar:

İskenderun Pirinçlik Eğitim ve Karantina Tesisi’nin yapım amacına uygun kullanılmamasının, çürümeye terk edilmesinin sebebi nedir?

Küresel bir salgınla mücadele verdiğimiz ve karantina tesisi yokluğunu hissettiğimiz bu günlerde İskenderun Pirinçlik Eğitim ve Karantina Tesisi’nin bakım ve onarımının yaptırılarak amacına uygun kullanılması düşünülmekte midir?

İskenderun Pirinçlik Eğitim ve Karantina Tesisi’nin yapımı için toplamda harcanan kamu kaynağı ne kadardır?

Kullanılmadan çürümeye terk edilmesi ve güvenliğinin sağlanmaması nedeniyle yaşanan hırsızlıklar neticesinde, söz konusu tesiste şimdiye kadar meydana gelen kamu zararı ne kadardır?

Bugüne kadar, adı geçen tesisi kendi bünyesinde kullanmak için Sağlık Bakanlığı’na tahsis talebinde bulunan kurumlar hangileridir? Hangi amaçla kullanmak istemişlerdir? Bu taleplerin reddedilme nedenleri nelerdir? (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here