Güzel; “Böyle Sağlık Sistemi Olmaz!”

0
69

ses eylem5Sağlık Çalışanları Dün Grevdeydi

Sağlıkta şiddete, şiddeti doğuran ve besleyen sağlık sistemine karşı mücadele için sağlık çalışanları, dün bir günlük iş bırakma eylemi yaptılar. İskenderun Devlet hastanesinde dün gerçekleştirilen grevde konuşan SES İskenderun Temsilcisi Fesih Güzel, tam bir yıl önce Gaziantep’te hasta yakını tarafından bıçaklanarak katledilen Dr. Ersin Arslan’ın da ölüm yıldönümü olduğunu söyledi.

Dr. Ersin Arslan’ın katledilmesinin üzerinden bir yıl geçmesine karşın, sağlık çalışanlarının her gün ülkenin dört bir yanında şiddet görmeye devam ettiğini söyleyen Fesih Güzel; “Son bir yıl içinde genç bir sağlık emekçisi Dr. Melike Erdem sisteme isyanını kendi canıyla ödedi. Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Yoğun Bakım Hemşiresi Rabia Önal öldüresiye dövüldü. Kaymakamın dövdüğü doktor, Hastane Müdürü’nün kovaladığı sağlık çalışanı, Emniyet güçleri ve Başhekimlerin saldırısı, Hasta ve Hasta yakınlarının yerlerde tekmelediği hamile doktor… Bunlar bildiklerimizden sadece bir kaçı…  Ya bilmediklerimiz veya açıklanamayanlar?

Sağlık çalışanları şiddeti sadece hasta yakınlarından görmüyor. Gördüğümüz şiddeti birkaç başlıkta özetlersek; bakanlığın, hükümetin ve idarecilerin dil ve üslubu, uygulanan sağlık politikalarının etkisi, atanmışların ve seçilmişlerin uyguladığı şiddet, ifade ve örgütlenme özgürlüğü karşısında sürgün, soruşturma, gözaltı ve tutuklamalar ya da siyasal şiddet, İstihdam modelleri, iş yoğunluğu (vb). Tüm bunların sonucunda bozuk bir sağlık sistemi, tedavi olamayan hastalar, çalışanlara yönelmiş öfke ve şiddet var!” diyerek, böyle sağlık sisteminin olamayacağını ve nitelikli sağlık hizmetinin verilemeyeceğinin altını çizdi.

Sağlık çalışanlarını şiddetle karşı karşıya getiren bu sisteme karşı olduklarını ifade eden Güzel; “Haklarımızın,  halkımızın ve çocuklarımızın sağlık hakkı için bugün hizmet veremiyoruz. Bu eylem ve etkinliklerimizdeki temel amacımız; sağlık sistemindeki yanlışlıklara ‘DUR!’ demek ve sağlık emekçilerinin sorunlarına dikkat çekmektir. Tüm bunlar “Sağlıkta Dönüşüm Programı”nın sonuçlarıdır” diye konuştu.

‘Böyle sağlık sistemi olmaz, bu şiddet sona ERSİN’ diyen sağlık çalışanlarının bu eylemini 13 sağlık sendikası ortaklaşa gerçekleştirdi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here