Gadir Hum Coşkuyla Kutlandı

0
579

gadir hum bayramı (8)Gadir Hum Bayramı, İskenderun’da ve tüm Hatay’da Aleviler tarafından coşkuyla kutlandı. Bayramı kutlayan Alevi vatandaşlar, sabah erken saatlerde kentteki türbeleri ziyaret ederek dua okudu, tütsü yakıp, ellerini duvara sürerek dilekte bulundu.

Hz. Muhammed’in veda haccı dönüşü Hz. Ali’yi taltif ettiği gün olarak adlandırılan ve bu günün anısına kutlanan Gadir-i Hum Bayramı, Alevi vatandaşlar tarafından çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Samandağ ve İskenderun’da Gadir-i Hum Bayramı kutlamaları önceki gün akşam saatlerinde başladı ve sabaha kadar sürdü. Karaağaç Mahallesi’ndeki Hz. Hıdır’ın türbesinde yapılan kutlamalara Alevilerin ilgisi büyük oldu. Tütsüler yakıp dualar eden Aleviler kurbanlar kesti. Kurban etleriyle bayramın önemli yemeği olan hiriseler pişirildi. Buğday ve etten yapılan hiriseler kızgın ateş üzerinde büyük kazanlarda sabaha kadar karıştırılıp dövülerek pişirildi ve sabah da Aleviler tarafından tüm vatandaşlara dağıtıldı.

gadir hum bayramı (9)

Gadir-i Hum Bayramı Samandağ İlçesi’nde de Hz. Hızır Türbesi’nde kutlandı. Burada yaşayan Aleviler de kurbanlar kesip etleriyle pişirdikleri hiriseyi dağıttı. Bayramın anlamı ve hazırlanan özel yemek olan hirise hakkında bilgiler veren Ayhan Oktay, bayramın birlik, beraberlik ve kardeşlik anlamına geldiğini söyledi. Oktay; Gadir Hum Bayramı’nın anlamı kardeşliktir, birliktir, beraberliktir, paylaşmaktır. Bu nedenle yaptığımız yemeği, tanıdık tanımadık kim varsa herkes ile paylaşıyoruz. Çünkü bugünün özelliği, kardeşliği pekiştirmektir. Yaptığımız yemeği herkese ikram ediyoruz” dedi.

Bayramda iş yerlerinin kepenklerini indirip kurban kesen Alevi vatandaşların coşkusuna, Sünniler, Museviler ve Hıristiyanlar da ortak oldu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here