Futbolda Kazanımlar (5)

0
72

Değerli okurlarım, bir konuyu anlatırken içeriğinde ne var ne yok, olduğu gibi sizlere sunmaya özen gösteriyorum. Zaten başka türlü de olmuyor ve de içime de sinmiyor. Şimdi sizlere beni rahatsız eden bir konu vardı onu anlatacağım ve hatırlıyor musunuz demeyeceğim. Çünkü mutlaka hatırlayacaksınız ve de hatırlamalısınız!

Beni rahatsız eden konu şuydu; “Cennette Futbol Var mı?  Cennette Futbol Yok mu?” Bu soruyu Ankara’da bir hocaya sordum ve aldığım yanıt olumlu, memnuniyet vericiydi. Cennette futbol da var, her şey de var! Yanıt aynen böyleydi. Belki de geçiştirmek istemiş de olabilir. Hangi koşulda olursa olsun, futbolsuz cennet olmaz diye düşünüyorum. Israr etmiyorum, başımıza fena şeyler gelebilir.

Yine de ısrarla söylüyorum ki cennette futbol yoksa kimse ısrar etmesin cennete girmem. Bu spor cehennemdeyse, seve-seve oraya giderim. Kimler yok ki o mekânda. Tabi futbolculardan söz ediyorum. Zarar görmemek için konuyu fazla uzatmayalım. Futbolda kazanımlar diyoruz ya neler anlatalım demeyeceğim, anlatacak çok şeyler var.

Anlattıklarım ve anlatacaklarımın hepsi de futbolun tamamen gerçeği ve ondan sağlanan kazanımlar. Yine de ayrıntıya girmek zorundayım. Türk futbol kulüplerinin UEFA’nın finansal fair-play kriterlerine uyum sağlaması için bankacılık sektörü de düğmeye bastı dememizde hiçbir sakınca yoktur, tamamen doğrudur. Son yıllarda, kulüplerin bu kriterlere uyum sağlaması için çeşitli krediler kullandırıldığını bazı yetkililer açıkça söylüyorlar. Ayrıca ortada ki meblağın milyar dolara ulaştığını da söylemekten çekinmiyorlar.

Dünyada ve ülkemizde profesyonel takımlar nasıl para kazanıyor? *Gelirlerinin %32’sini yayın hakları oluşturuyor, *Stadyum gelirleri %30 ve civarı, *Reklam ve sponsorluklar da az değil, %22 falan, *Lisanslı taraftarlar ürünü satışları %15 paya sahip. Bunlara ilaveten saydığım gelir türlerinden her yıl artış olduğu gibi, özellikle geçtiğimiz ve içinde bulunduğumuz sezon daha fazla olacağı söylenmektedir. Bu artış %30-40 arası. Az sayılmaz.

Bu gelirler, örneğin yayın hakları ve stadyum gelirleri 2. ve 3. profesyonel liglerde geçerli olduğu söylenemez. Söylenebilir de, bir meblağ oluşturmaz. Forma gelirleri de öyle adeta yok gibi. Şehrimizdeki futbol takımlarımız binlerce forma, flama, kaşkol yaptırsın yatırdığını varsayalım, kaç kişi satın alır? Bunların hepsi hikâye! Ürün satışında (Diğerlerinde de) üç büyükler parsayı topluyor.

Şehrimizde sırtını fabrikalara dayamış takımlarımız bile bu işte başarısızlar. Transfer için çok para gerekli. Bu para bulunsa bile, başarı kapıda beklemiyor ki… Altyapıya eğileceksiniz beyler, size ait olmayan paralara güvenmeyin. Öyle devam ederseniz, küme düşmezseniz, yerinizde sayarsınız!

Mutlu olup, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here