Değerli Okurlarım, psikolojiden mecburen söz etmeye karar verdik ama bir türlü konuya giremedik. Neden öyle düşündük? Çünkü yere sağlam basan futbolcunun psikolojisi iyidir de ondan.
Evet, Psikoloji Nedir? İnsan ve Hayvanlardaki davranış biçimlerini, deneyimin davranışlardaki dışavurumunu inceleyen bilim dalıdır. Bütün canlıları içerir. Sporcular da insandır ve toplumun en önemli bir parçasıdır.
Bir sporcuyu ya da futbolcuyu, 90 dakika içinde binlerce çift göz izliyor. Bazen yuhalıyor ve bazen de alkışlıyor. Buna can dayanmaz. Zihinle beden arasındaki ilişki, felsefe ve fizyoloji alanlarındaki türevleriyle birlikte psikolojinin başlıca konularından birini oluşturur.
Her dalla yakın ilişki içinde olan psikoloji, bütün araştırma alanlarında var olmuştur. Teknoloji de oluşan ilerlemelerle uygulama alanı giderek genişlemekte ve örnek olarak elektronik aygıtların davranışları, yapay zekâ gibi konuları da kapsama içinde bloke etmektedir. Müsabakalardaki sürtüşmeler (hakemlerle olan olumsuz diyaloglar da buna dâhil) geçici de olsa futbolcu psikolojisinin bozukluğundan kaynaklanmaktadır.
Şu aşamada, uygulamalı psikolojiyi bırakalım da, deneysel psikoloji konusunu değerlendirelim. Bu hadise futbolcuları daha yakından ilgilendirmektedir. Deneysel psikolojinin de etki alanı oldukça geniştir. Eğitim, Öğrenim, Toplumsal, Erken Düşünme, Güdülenim, Biliş, Algı, Kişilik ve Davranış genetiğidir.
Psikoloji çok geniş kapsamlı bir hadise, daha doğrusu bilim dalı olduğundan, başlaması kolay da, nerede duracağımızı bilemiyoruz. Bu nedenle bildiklerimizi, gerçek yaşamdaki örneklerle, uygun adımla yolumuza devam edelim. Bu şekilde, genç sporcu kardeşlerimize bir nebze olsun faydalı oluruz diye düşünüyorum.
Psikolojik savaş, rakibi içten çökertmektir. İki saniye erken düşünenler rakiplerini oyundan düşürür ve onun psikolojisini alt üst eder. Hocalarımız derdi ki; “…Attığınız şutları kaleci tutuncaya kadar, avuta gitsin daha da iyidir” derlerdi… Sizce bunda gerçek payı yok mudur?
Psikolojisi normalde seyreden futbolcular, rakiplerinden daha erken düşünür ve onu yanlışa zorlar. Oyun içinde sık-sık yanlışa düşen futbolcu da, diğer arkadaşlarını ters yönde etkiler. Gördüğünüz gibi, psikolojik konum, moral motivasyon bir takım için çok şey. Yetmedi, yine devam edeceğiz.
Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA