Futbol ve Spor (4)

0
18

Değerli okurlarım, futbol denildiğinde akan sular da duruyor ve zamanın da pek önemi kalmıyor. Zaman denilen hadise su gibi akıp gidiyor. Ancak muhtemelen yarın da tipine göre bir spor dalı önermemi isteyen okurlarıma yardımcı olurken, özellikle “Ben özürlüyüm, psikolojimin düzelmesi için ne yapmalıyım?” diyen engelli kardeşlerimizin arzularını yerine getirmeye özen göstereceğim.

Biraz sonra ayrıntılara gireceğim ama öncelikle bir önemli konunun altını çizmek istiyorum. Hangi spor dalını seçmiş olursak olalım. Gösteriş için spor yapılmayacağını içimize sindirmemiz şart. Ayrıca, falan hanımın eşofmanı çok kaliteli, filan bayanın spor ayakkabısı şu marka ve çok pahalı diyerek kendimizi bir komplekse sokmamamız gerekir. Sporu kendimiz, sağlığımız için yaptığımıza göre, malzemenin kalitesi, fiyatı hiç de önemli değildir. Önemli olan yaptığımız spordan yararlanmayı bilmek.

Spora başlarken bilmemiz gereken bir başka önemli konuda şu olacaktır. Ayrıntı gibi gözükmesine bakmayın, söyleyeceğim gerçeğin ta kendisidir. Kişi tek başına koşarken ya da yürürken, konuşması söz konusu değildir. Gurup halinde yapılan sporlarda, çok konuşmak hele sohbet etmek yapılan sporun kimyasını bozar. Bu yüzden spor, mümkünse tek yapılmalıdır. Dil kondisyonu arttığı sürece fiziki kondisyon zayıflar ve spor yapan kişiler, özellikle de bayanlar (onlar yürürken, koşarken çok konuşuyor) kısa sürede yorulurlar.

Örnek mi istiyorsunuz? Motivasyonu 90 dakikaya yayamayan bit futbolcu, hakeme her pozisyonda itiraz eder, yan hakemlerle sürtüşür ve özellikle rakip oyunculara faul yapar. Sonuçta takımını eksik bırakır.

Zevk için, keyif almak için spor yapmak tabi ki en idealidir. Fakat unutmayalım ki, yaşadığımız çağda herkesin bir problemi var. Stres başta olmakla beraber, baş, bel, mide ağrıları, şişmanlık, kondisyon yetmezliği şu anda aklıma gelenler. Yaşadığımız birçok olaylar Limbik sistemimizin bozulması sonucu ortaya çıkıyor ki, bunu da yarınki sayımızda bildiğim kadarıyla anlatmaya çalışacağım.

Yine de, küçük bir paragraf düşmek istiyorum. Limbik sistemin düzenlenmesinde akupunktur tedavisinin önemli bir yeri vardır. Şu aşamada bir bilim dalı olduğu söylenemez. Ancak akupunktur denilince Uzak Doğu ve özellikle Çin akla geliyor. Açıklamalar ise yarınki sayımızda!

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here