Futbol Bir Lokomotiftir (2)

0
79

Değerli okurlarım, futbolun olduğu yerde diğer spor dallarının temayüz edeceğini düşünmek mümkün değil. Futbolla beraber aynı anda başlayan basketbol voleybol müsabakalarına kaç kişi gider sizce? Sözlerim, sadece bu spora gönül veren, maddi manevi fedakarlıktan kaçmayan, cefakar ve vefakar taraftarlar içindir.

“Dün Dündür, Bugün Bugündür” diyenler ile “Futbol Garın mı Doyurur?” diyenler, konumuzun tamamen, dışında olup, onlarla hiçbir koşulda, teşrik-i harbiyyemiz olamaz…

Dünden beri, futbolla diğer spor dallarını örtüştürüp genelleştirmeye çalıştım. Bura dikkat ettiyseniz, futbol için (sporun bir dalıdır ifadesini kullanmadım) çünkü futbol, sporun bir dalı olmaktan çıkmış, kapitaliyle, tesisleriyle ve milyarlarca taraftarıyla müstakil bir sektör konumundadır.

Bu nedenlerle, futbolun apayrı bir yeri vardır, ülkelerin ekonomisini bile doğrudan etkileyen önemli bir meslektir. Başında şeytan tüyü dikili olan futbol, başlı başına bir bilim dalıdır. Bu bilimin içinde anatomi, fizyoloji, pedagoji, psikoloji ve de tıpla iç içedir, kendine özgü ciddi kuralları bulunmaktadır.

Futbolumuzun temelinde yatan ve onu olumsuz yönde etkileyen, eğitim ve kültür noksanlığıdır. Bu noksanlıkların giderilmesi oldukça zor! Çünkü transfer edilen yabancı hocalar ve futbolculardan öncelikle takımın sezonu şampiyon olarak bitirmesini istiyoruz. Futbol kültürü ve eğitimiyle ilgili talebimiz olmuyor.

Şöyle de söylenebilir… “Türkiye, yabancı Sporcu Cenneti” Evet aynen böyle… Ülkemize gelip de, aldığı ücretin hakkını verip, alkışlarla gönderilen kaç futbolcu ya da sporcu var ki. Özellikle ve ivedilikle, tazminat konusunu hiç ihmal etmiyorlar. Yabancı futbolcular da, yabancı çalıştırıcılar da. Amaçları belli, sıkışınca bir bahaneyle kaytaracaklar.

Gelen yabancılar, en kısa sürede, bizden biri olup çıkıyorlar. Futbolda ki manevi değerleri unutup ya da göz ardı edip, oynadıkları maçtan galip ayrılmak, en azından puanla ayrılmak. Oysa futbolda galibiyetten daha önemli şeyler vardır. Kendi ülkelerinde disiplinden ve kültürden taviz vermezken, ülkemizde sakat oyuncuları bile oynatma gafletine düşüyorlar. Örnekleri gözümüzün önünde…

Ayrıca futbol, karizmasıyla, bilim dallarına hükmedişiyle, milyarlarca insanı peşinden koşturmasıyla, hiçbir olumsuzluğu hak etmiyor. Bunlar futbolun değil insanların yanlışları. Seviyorsak ona değer vermeliyiz.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here