Etin Kilosu 110 TL Oldu!

0
79

Mesleğinde 40 yılı aşmış olan Kasap Murat Canbolat, hiçbir dönemde bugünkü ortamı yaşamadıklarını söyledi. İnsanların artık 100-150 gr. et almaya başladıklarını söyledi.

Son aylarda her şeye olduğu gibi et fiyatlarına da ardı ardına zam geldi. 100 TL’ye kadar yükselen etin kilogram fiyatına dün bir zam daha geldi ve etin kilogram fiyatı 110 TL oldu.

Yaşanan pahalılıktan ötürü satışların düştüğünü, insanların 100-150 gr. et almaya başladıklarını söyleyen Kasap Murat Canbolat, böyle bir ortamı daha önce yaşamadıklarını ifade ederek; “40 seneyi devirdik bu meslekte, şu anki durumumuz hiç iyi değil. Biz bugüne kadar böyle bir şey yaşamadık. Nereye kadar bu şekilde devam edebiliriz bilmiyoruz.

Şu an kemiksiz etin kilosu 110 lira. Karkasa çok zam geliyor, haftada 2-3 sefer zam görüyoruz. Bunun da nedeni zaten yem fiyatları, akaryakıt fiyatları! Böyle nereye kadar gideceğiz bilmiyoruz, ayakta durmaya çalışıyoruz. Zamlardan sonra satışlarımız oldukça düştü, vatandaş 100-150 gram et almaya başladı. Bu da zor bir olay, çekilecek gibi değil artık! Yapacak da bir şey yok, mesleği bırakmayı bile düşünüyoruz zaman-zaman. Böyle bir ortamı daha önce hiç görmedik, yaşamadık” dedi.

Pahalılık Aldı Başını Gidiyor

İşlerin iyi gitmediğine de dem vuran Canbolat; “Kasap esnafının kabahati yok. Artan yem fiyatları, akaryakıt fiyatları, bunların hepsi maliyete ilave oluyor ve otomatikman fiyat yükseliyor. Karkas kesiminde görmediğimiz, yaşamadığımız şeyleri yaşıyoruz. Daha önce 1-2 lira zam gelirdi şimdi 8-10 lira birden geliyor. Canlı hayvan fiyatları arttı, besici kalmadı, üretici kalmadı, çiftlikler boşaldı, işi bırakan çok, besiciliği bırakan çok! İyiye gitmiyor Türkiye, bu gidişle kıtlık da yaşanır.

Üretici ineğini kesmeye başladı. İneği kesmek ne demek? Doğurganlık gittikten sonra hiçbir şey üretilmez. Buna çok kısa bir zamanda çözüm bulmaları lazım. Esnafla vatandaş karşı karşıya kalıyor, şikâyeti biz çekiyoruz. Vatandaşımız da haklı, dün 100 liraydı, bugün geldi 110 lira.

Bir tek ette değil tüm ürünlerde her şeye zam geldi zaten aldı başını gidiyor pahalılık. Bu gidişat iyi değil, kıtlığa doğru gidecek, inek kesildikten sonra düşünün artık üretim olmaz. Dışarıdan geliyordu artık o da gelmiyor sanıyorum doların yüksekliğinden dolayı, ülkemiz iyiye gitmiyor” şeklinde dert yandı. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here