“Et Tüketimine Dikkat Edelim”

0
100

gelişim hastanesi5Gelişim Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Bozatlı, Bayram Öncesi Uyardı;

Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ebru Yıldız Bozatlı, Kurban Bayramı öncesinde bazı uyarılarda bulundu.

Doğru beslenme ilkeleri arasında yeterli miktarda protein tüketiminin önemli yer tuttuğuna vurgun yapan Bozatlı, hayvansal kaynaklı proteinlerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri fazla olduğundan tüketim miktarlarına da dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Bozatlı; “Özellikle kan parametrelerindeki ürik asit yüksekliğine bağlı olarak gelişen gut hastalığı olan bireyler mutlaka beslenme uzmanlarından kendi programları hakkında danışmanlık almalılar” dedi.

Etlerin tüketim miktarı ve sıklığı kadar onların hazırlama, pişirme ve saklama koşullarına da çok dikkat etmek gerektiğini ifade eden Bozatlı; “Kurban bayramında yapılan en büyük yanlış alışkanlıkların başında kurban etlerinin kesildikten hemen sonra tüketilmesi geliyor. Hatta sabah kahvaltısında bile kesilen kurbanlar yenilebiliyor. Hayvanlardaki mikroorganizmalar kesimle 24 saat içinde ölür ve hayvan ilk kesildiğinde ölüm sertliği olarak adlandırdığımız sertlikte olur. Özellikle mide ve bağırsak rahatsızlıkları olan kişilerin dikkat etmesi gereken bir konu da budur. Etler mutlaka soğuk ortamda birkaç gün bekletildikten sonra tüketilmeli. Büyükbaş hayvanların etleri 0 santigrat derecede 7-10 gün bekletildiğinde tam yumuşama sağlanır ve etin lezzeti artar.

Kesilen etlerin hepsi hemen tüketilemeyeceğinden saklama koşulları da önemli bir diğer konu. Doğru saklama yöntemlerinin kullanılması ile etlerin hem besin öğelerinin kayıpları en aza indirilmiş olur, hem de mikroorganizmaların çoğalması engellenmiş olur. Etler buzdolabında 0-2 santigrat derecede 3-5 gün, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede 3 ay saklanabilir. Etlerin mutlaka tüketilecek kadarını buzdolabının orta rafında çözdürmeli ve çözünen etleri de asla tekrar dondurmamalıyız.

Ve mutlaka etlerin pişirme şekline de dikkat etmeliyiz. En doğru pişirme şekli ızgara, haşlama, fırında veya sebzelerle birlikte tencerede pişirme şeklidir. Etlerin kızartma, kavurma ya da mangal gibi yöntemlerle pişirilmesi çok uzun süre yüksek ısıyla temas etmesi açısından kanserojen öğelerin oluşumuna neden olur. Birde et ile yapılan yemeklere ayrıca yağ eklememek gerekiyor. Kırmızı etin doymuş yağ içeriği yüksek bir besin olması nedeniyle yemekler zaten lezzetli olacaktır, bu yüzden ilave yağ eklenmesi vücuda ek yük getirir. Etler ızgarada pişirilecekse vitamin kaybını önlemek ve kanserojen madde oluşumunu engellemek için ateşten mutlaka 15 cm uzakta ve kömürler kor halini aldıktan sonra pişirmeliyiz” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here