Erzin Halkı Polipropilen Tesisi İstemiyor!

0
48

Erzin Aşağı Burnaz Mahallesi mevkiine yapılması planlanan Polipropilen Tesisi, Erzin halkının tepkisine yol açtı. Tesisin yapılmaması için Erzin Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu, CHP Erzin İlçe Başkanı, Emek Partisi Erzin İlçe Başkanı, Burna Öğretmenler Sitesi ile yöre halkı ve Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (Adana, Mersin, Antakya, İskenderun, Erzin, Dörtyol) adına DAÇE Sekreteri Sabahat Aslan, konu hakkında basın açıklamasında bulundu.

Ülkemizde son zamanlarda bütün yeraltı ve yer üstü zenginliklerinin küresel bir saldırıya maruz kaldığına dikkat çeken DAÇE Sekreteri Aslan; “Bu saldırının sonucunda doğamız katledilerek çevremiz kirletilmektedir. Ülkemiz, sanayi gelişme adı altında gelişmiş ülkelerin sanayi çöplüğü haline dönüşmüştür. İmar rantları ve vahşi madencilik yüzünden orman katliamları ülkemizin her tarafında yapılmaktadır. Ülkemiz artık temiz hava solumak, kaynağından temiz su içmek hayal olmuştur. Ülkemiz plastik ithalatı ve kullanımıyla dünyada 10’cu plastik çöplüğünden biri olmuştur.

Yaşam alanlarımıza yapılan saldırılardan bir yenisi Erzin’e yapılmak istenmektedir. Narenciyenin başkenti olan, İssos gibi bir antik bölge ve Burnaz gibi eşi benzeri bulunmaz bir sahile, birinci sınıf tarım toprağına ve sahip Erzin bölgemize kirletici bir teknoloji olan Polipropilen tesis kurulumu planlanmaktadır. İskenderun Körfezi’nde ve Erzin’de mevcut kirletici tesisler ile yeterince havası, suyu ve toprağı kirletilmiş olup, planlanan Polipropilen tesis bölgenin daha çok kirlenmesine neden olacaktır.

Polipropilen tesisi çalışmaya başlayınca atmosfere yayacağı ağır ve zehirli gazlar toprağı, havayı ve suyu kirletecektir. Ayrıca tesisin soğutulması işin kullanılacak yeraltı suları zamanla toprakların çoraklaşmasına ve dolayısıyla halkın geçim kaynağı olan tarımın ve ayrıca soğutma suyunun denize deşarj edilmesi sonucunda deniz kirlenecek olup bölgede balıkçılığın ve turizmin bitmesine ve halkın sağlığının bozulmasına neden olacaktır. Erzin’de yaşanacak olan bütün olumsuzluklardan Dörtyol ve İskenderun halkı da çok etkilenecektir. Hammaddesi ve teknolojisi ithal olacak olan Erzin Polipropilen Tesisi cari açığın kapatılmasını sağlayamaz, aksine cari açığı arttıracağı açıktır” dedi.

Aslan açıklamasının devamında ise Dünyayı iklim ve gıda krizi beklerken, tarım alanlarının, su kaynaklarının yanı başına kimyasal tesis yapmanın bilimsel ve hukuki olmadığına da dikkat çekti. Aslan; “Ekonomik, sosyal ve çevresel olarak bölgemize zarar verecek olan Erzin Polipropilen Tesisi; ‘Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ödevidir’ şeklindeki Anayasa’nın 56 maddesine de aykırıdır.

Erzin ve Doğu Akdeniz Halkı olarak Polipropilen tesisinin bölgemizde yapılmasına karşıyız. Yaşam alanlarımıza ve sağlığımıza zarar verecek olan bu projenin yapılmasını istemiyoruz. Erzin halkı zehir solumak istemiyor. Yetkililer Erzin ve Doğu Akdeniz halkının taleplerini yerine getirerek projeyi durdurmalıdır.

Bizler tesisin yapılmaması için yasal ve demokratik hakkımızı sonuna kadar kullanacağız. Yaşam hakkımızı ve çocuklarımızın geleceğini korumak için herkesi mücadeleye davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

Daha sonra söz alan Erzin Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu da Doğu Akdeniz Çevre Derneklerinin yaptığı açıklamada olduğu gibi, Erzin’de böyle bir tesisin kurulmasına karşı olduğunu ve mücadelesini sonuna kadar sürdüreceğini kaydetti.

Yöre halkından Emekli Öğretmen Mehmet Akif Yılmaz da; “Bizler burada yaklaşık olarak 200 kişi yaşamaktayız. Sağlığımıza kastedecek bir tesisin kurulmasını istemiyoruz. Eğer bu tesis buraya kurulursa alacağımız havamız kalmayacak, içeceğimiz su kalmayacak. Yetkililer biran önce bu projeden vazgeçsin” değerlendirmesinde bulundu. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here