Eryılmaz; “Tutuklanan ve Öldürülenlerin Akıbeti Nedir?”

0
125

suriye'da savaş1Savaşa Götürülen Çocuklar İçin İnsan Hakları ‘Alt Komisyon’ Talebi

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi de olan CHP Hatay Milletvekili Av. Refik Eryılmaz, Avrupa’nın değişik ülkelerinden ve Türkiye’den yaşı küçük çocukların “cihad” adı altında kandırılarak Suriye’de savaşa götürüldükleri iddialarını araştırmak ve incelemek üzere “İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu” üyelerinden bir alt komisyon oluşturulmasını talep etti. Komisyon üyesinin CHP’li Milletvekilleri Ankara Milletvekilleri Levent Gök ve Sinan Aydın Aygün, İstanbul Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu ve Mahmut Tanal ile Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün de desteğini alan Eryılmaz, komisyon kurulması gerekçesini de ayrıntılı bir şekilde anlattı. Eryılmaz, gerekçesinde açıkça şunları ifade etti;

Suriye’deki Çatışmada Ölen Gençler Var!

“Suriye’de yönetime karşı silahlı mücadele veren gurupların hem Türkiye’den hem de dünyanın değişik ülkelerinden yaşı küçük gençleri kandırarak “cihad” adı altında Suriye’ye savaşmaya götürdükleri yönündeki haberler ulusal ve uluslararası basında yer almıştır. Çocukları kandırılan bazı aileler bize başvurup bu konuda kendilerine yardımcı olmamızı da talep etmiştir. Suriye’ye savaşmaya giden ve çatışmada ölen gençlerimiz olmuş ve bunların bir kısmının cenazeleri de Türkiye’ye getirilmiştir. (Örneğin, Muhammed Hüseyin Girişen-Diyarbakır, Ahmet Zorlu-Yalova, Emin Çelik-Sivas, Burak Yazıcı-Rize gibi).

Hala Suriye cezaevlerinde çatışmalarda yakalanıp tutuklanan yüzlerce Türk vatandaşının olduğu da ifade edilmektedir. Ahmet Gül-Batman, Serhat Türk-Batman, Sıraç Çoban-Batman, Yüksel Taşan-Gercüş, Zekeriya Gün-Batman, Ferit Alişam-Hatay, Helal Yumuşak-Hatay, İdris Çanakçı-Konya, Mersal Almaz-Hatay, Şakir Uci-Almanya, Sinan Aydın-Kuban/Almanya ve daha bir çok gencimiz şu anda Suriye cezaevlerinde tutuklu bulunmaktadır. Ayrıca Suriye’de 2 ay tutuklandıktan sonra salıverilen Gazeteci Adem Özkese’nin beyanına göre 50’nin üzerinde Türk vatandaşının Suriye’ye savaşmaya götürüldüğüne şahit olduğunu ifade etmiştir.

Ailelerden Yoğun Yardım Talebi…

Suriye cezaevlerinde tutuklu bulunan gençlerimizin ailelerinden yardımcı olmak üzere tarafımıza yoğun bir başvuru yapılmaktadır. Bu gençlerimizin Türkiye üzerinden Suriye’ye gönderildiği yönünde ailelerin açıklamaları bulunmaktadır. Buna ilişkin haberler görsel ve yazılı basında da haber olmuştur. Gerek Türkiye’den gerekse dünyanın diğer ülkelerinden toplanan bu kişilerin Türkiye üzerinden Suriye’ye sokuldukları yönünde çok ciddi iddia ve suçlamalar da yer almaktadır. Suriye ile sınır kapılarımızın kapalı olduğu hususu dikkate alındığında vatandaşlarımızın Suriye’ye kimin kanalıyla nasıl götürüldüğü, hangi illerimizden ne kadar kişinin Suriye’ye savaşmak üzere götürüldüğünün tespit edilmesi ve Suriye’ye gittikten sonra tutuklanan ve öldürülen vatandaşlarımızın akıbetinin araştırılması bir zorunluluk haline gelmiştir.

İddialar Ülke Çapında Araştırılmalı

Bu vahim iddiaların ülkemiz çapında araştırılarak, gerektiğinde bir alt komisyon oluşturularak Suriye yönetimi tarafından tutuklanan vatandaşlarımızın durumu hakkında bilgi almak ve ülkemize iadesi hakkında alınacak tedbirlerin belirlenmesi vatandaşlarımızın güvenliği açısından ciddi bir önem arz etmektedir.

Suriye’de ikinci yılını tamamlayan ve devam eden olayların vatandaşlarımıza etkileri, tutuklu, öldürülen veya hala savaşan gençlerimizin durumunu araştırmak ve “cihad” adı altında ya da maddi imkânlar karşılığında gençlerimizin kandırılıp savaşmaya götürülmesini engellemek, onlara ve ailelerine yardımcı olmak ve korumak üzere İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyelerinden bir alt komisyonun oluşturulmasını talep ederiz.”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here