Eryılmaz; “Sınıra Radar Üssü Kurulmasının Gerekçeleri Açıklanmalı”

0
103

refik eryılmaz7Suriye sınırına sıfır noktasında Kel Dağı’na, Hatay İl Genel Meclisinin kararıyla Radar üssü kurma izni verilmesi iddialarını meclise taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Avukat Refik Eryılmaz, radar üssü kurulmasının gerekçelerini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sordu.

Konuyla ilgili halkın aydınlatılması gerektiğini vurgulayan Eryılmaz; “Son süreçte Suriye sınırına sıfır noktasında Kel Dağı”na Hatay İl Genel Meclisinin kararıyla Radar üssü kurma izni verilmiştir. Öte yandan Radar Üssü’nde ABD askerlerinin bulunduğu yönünde kamuoyunda ciddi iddialar bulunmaktadır. Tarafımdan yapılan araştırmalarda bu iddialar yetkililer tarafından yalanlanmadığı gibi kamuoyunu tatmin edici bir cevapta verilmemiştir. Bu radar 2005 yılında kurulan ve finansmanı NATO tarafından sağlanan Kisecik Radarından sonra, Türkiye-Suriye sınırına kurulan ikinci radar olacaktır. Türkiye sınırında hareketliliğin arttığı, çok sayıda asker sevkiyatının yapıldığı, Suriye’ye müdahalenin uluslararası bir boyutta tartışıldığı bir dönemde ülkemizde ikinci radar üssü kurulmasının gerekçelerinin kamuoyunda açıklığa kavuşması bir zorunluluk haline gelmiştir” dedi.

Meclise soru önergesi de sunan Milletvekili Eryılmaz, Başbakan Erdoğan tarafından cevaplandırılmasını istediği önergesinde şu soruları sordu; “1-Radar üssü kim tarafından inşa edilmektedir? Hangi amaca hizmet edecektir? 2-İnşa edilen üs ABD’ye mi, NATO’ya mı aittir? 3-Radar üssü kimin denetiminde ve kontrolünde olacaktır? 4-Radar üssünde Türk yetkililerinin herhangi bir yetkisi veya inisiyatifi olacak mıdır? 5-Şu anda Radar üssünde yabancı asker bulunuyor mu? Bulunuyorsa hangi ülkenin vatandaşı ve kaç kişidir? Hangi mevzuata veya yetkiye istinaden bu personeller üsse konuşlandırılmıştır? 6-Bu üs’te yabancı (ABD) askerin bulunduğu yönünde kamuoyunda ciddi iddialar bulunmaktadır. Bu iddialar bölgede mevcut görevliler tarafından yalanlanmamıştır. Eğer iddia edildiği gibi üs’te yabancı asker varsa ya da üs ABD veya NATO’nun denetiminde ise bunun için hükümetin meclisten izin alması gerekmiyor mu? Böyle bir iznin alınmaması Anayasal suç oluşturmuyor mu?”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here