Erken Teşhis Meme Kanseri Tedavisinde Yüz Güldürüyor

0
22

‘Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ kapsamında yaptığı açıklamada meme kanserinde erken teşhisin önemine dikkat çeken İskenderun Gelişim Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Sadık Muallaoğlu, hastalıkla ilgili farkındalık arttıkça, erken tedavi döneminin yüz güldürücü sonuçlandığını ifade etti.

“Meme Kanseri Dünyada En Sık Görülen Kanser Oldu”

Dünyada en sık görülen kanser türünün artık meme kanseri olduğuna dikkat çeken Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Sadık Muallaoğlu, meme kanseri hakkında bilgilendirmede bulunarak, “Meme kanseri, memedeki süt bezleri ve süt kanallarını oluşturan hücrelerin normal olmayan biçimde, kontrol dışı olarak çoğalması ve vücudun başka bölümlerine de yayılarak çoğalmayı sürdürmesidir. Meme kanseri erken dönemde teşhis edilmediğinde, öncelikle çevre lenf bezlerine daha sonra kan yoluyla karaciğer ve kemik gibi organlara yayılım olur. Hastalığın erken teşhisine yönelik yapılan meme kanseri taramaları, bu kanserden ölümleri ve hastalığın sıklığını azaltmada en etkili yöntemlerdir” dedi.

Meme Kanserini İşaret Eden Belirtilere Dikkat!

Meme kanserinde görülen belirtilerden söz eden Doç. Dr. Sadık Muallaoğlu; “Meme kanserinin en sık karşılaşılan belirtisi; memede sert, ağrısız, zamanla büyüyebilen, hareket ettirilebilen ama bazen hareketsiz kitlenin hissedilmesidir. Daha nadir olarak; meme cildinde kızarıklık, morarma, yara, içeri doğru çöküntü, yaygın küçük şişlikler ve portakal kabuğu görünümü oluşması, meme başında genişleme, içe çökme, yön değiştirme, kabuklanma, çatlama, meme başı ve çevresinde renk değişikliği, meme ucundan gelen akıntı, koltuk altında görülebilen ve elle fark edilen ağrılı ya da ağrısız şişlikler görülebilmektedir. Memedeki her kitle, meme kanseri değildir. Memede kanser belirtileri var ise vakit geçirmeden bir uzmana başvurulmalıdır” açıklamasında bulundu.

“Yılda Bir Kontrol Şart!”

Meme kanserinin erken teşhisle tedavi edilebileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Sadık Muallaoğlu; “Kendi kendine meme muayenesi, erken tanı için çok önemli bir adımdır. Her kadın 20 yaşından itibaren, meme muayenesini yaparken; her ay adet döneminden sonra memesinin simetrisine, meme başında bir akıntı olup olmadığına, ele bir kitlenin gelip gelmediğine dikkat etmelidir. Çünkü meme kanseri tümörü, basit bir değerlendirme ile algılanabilir. Meme kontrolleri 40 yaşından sonra doktor tarafından yapılmalıdır. Aynı zamanda doktorun önerisi ile yine her yıl mamografi taraması çok önemlidir. Unutulmamalıdır ki, erken teşhis hayat kurtarır” açıklamasında bulundu. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here