Ergin; “Uyuyan Devi Uyandırmanın Zamanı”

0
90

ergin-dto1Adalet Bakan’ı Ergin İMEAK Deniz Ticaret Odasını Ziyaret Etti

Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesini ziyaret etti. Bakan Ergin ziyaretinde Ak Parti İl Başkanı İsmail Kimyeci, Belde belediye başkanları ve çok sayıda parti üyeleri ile birlikte geldi.

Gerçekleştirilen ziyaret programına Bakan Ergin’i İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi Başkanı Bülent Kavsak, Yönetim kurulu başkan yardımcısı Kadir Doğan ve yönetim kurulu üyeleri karşıladı.

Önümüzdeki yerel seçimlerin büyük şehir olan Hatay için bir milat olacağını kaydeden Bakan Ergin; “İlk kez bir büyük şehir seçimi olacak. Bir büyük şehir başkanı ile beraber bir kadro gidecek ve bir vizyon belirlenecek Hatay için. Bir gelecek kurgusu oluşturulacak. Bu açıdan bu seçimler Hatay açısından son derece kritik ve önemli diye düşünüyoruz. Tabiî ki Hatay’ın sahip olduğu potansiyel gerçekten son derece önemli. Güçlü bir potansiyeli var ama bugüne kadar bu potansiyelin ne kadarını harekete geçirdik derseniz, orada karnemiz çok iyi değil.

Şimdi bu uyuyan devi uyandırmanın zamanı. Suriye meselesi ortaya çıkmamış olsa Hatay şu son 3 yılda çok daha iyi yerlere gelebilecek iken, maalesef enerjisini bu problemin çözülmesi ve çözümüne dönük olarak harcadı. Hatay Valisi, Hatay’daki önemli görevde olan zevat bu problemin Hatay’a sirayet etmemesi açısından ekstra gayretler ortaya koymak durumunda kaldılar. Bu açıdan Hatay’ın sahip olduğu dinamikleri doğru yöne sevk etmek ve bu şehri Türkiye’nin en gelişmiş 5 vilayeti arasına koyabilmek mümkün. Hatay olarak çok önemli avantajlarımız var. Çok önemli zenginliklerimiz var. Ama yeter ki bunları doğru şekilde harekete geçirebilelim. İskenderun’un Hinterlandını genişletecek, lojistik imkânını genişletecek çalışmaları önemsiyoruz. İskenderun limanındaki gelişmeler, İskenderun’a ayrı bir katma değer yaratıyor ve bu bölgedeki ticaretin, bu bölgedeki taşımacılığın, bu bölgedeki sanayinin gelişimi İskenderun’u Hatay ticaretinin merkezine, Doğu Akdeniz’in merkezine koyan bir pozisyona getiriyor. Bugün İskenderun limanı Mersin’in önüne geçiyor, Mersin’in potansiyelini aşıyor.

Amanos tünelleri ile beraber Kilis, Antep, Maraş, Urfa gibi vilayetlerin lojistik giriş ve çıkışları İskenderun körfezi üzerinden, İskenderun üzerinden olma ihtimali yüksek. Tüm bunları beraber düşündüğümüzde, bu şehrin bölgemizdeki diğer büyük vilayetleri geçmemesi için hiçbir sebep yok. Bu manada Ankara’daki 11 yıllık deneyimi, Türkiye’nin dört bir yanına hizmet götürme mekanizmasında edindiğimiz tecrübeyi Hatay’a taşımak ve bu şehri daha ileriye götürmenin gayreti içerisinde olacağımız” diye konuştu.

ergin-dto2

İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi Başkanı Bülent Kavsak da; “Denizcilik yanlık acentelikle değil, çok türevleri olan, hakikaten baktığınızda ülkeye çok büyük katma değer yaratabilecek şeylerin arındırdığı meslek grubu. Bugün Türkiye’nin şu an 6 milyar dolar gibi bir gelirini deniz turizminden elde ediyoruz ki sahillerimiz buna müsait. Lojistik olarak çok büyük avantajımız var. Denizcilik organize sanayi bölgesinin fikri oradan çıktı. Körfezin bu tarafında derinlik problemimiz yok, diğer tarafı buna müsait değil. Orada denize yüzlerce metre gitmeniz lazım ki derinliği elde edesiniz.

Dolayısıyla bu avantajımız sahada olmamız sebebi ile büyük bir avantaj sağlıyor. Hükümetimizin en son aldığı kararı biliyorum, Doğu Akdeniz bölgesinde İskenderun ve havzasında bir gemi söküm alanı yapmak istediler. Bizde buna zaten projemizle dâhildik. Bu gemi sökme projesini de biz Aliağa gibi değil de, daha modern, Amerika’da yapılan şekli ile yapmak istedik. Çünkü artık geminin denize olan temasını sağlamamamız gerekiyor, çünkü orada çok büyük deniz kirliliği oluşuyor. Yani burada denizcileri ve demir çelikçileri bir araya getirip bunu başlatmak gerekli. Çünkü bu proje küçük bir proje değil.

İskenderun’u marka yapabilecek, denizcilikte marka şehir olabilecek bir proje. Bir de biliyorsunuz, burada fabrikalar çoğaldı, termik santraller çoğaldı, deniz araçlarının park edeceği yer yok. Açıkta duran gemilere acentelerimiz, normal botlarla, limandan gidemiyorlar çünkü limanda yer yok. Biz diyoruz ki bu balıkçı barınağımızı gemilere hizmet veren bir barınak haline getirelim. Böyle bir limana acil ihtiyacımız var. Biz burada balıkçıları mağdur etmek istemiyoruz. Onlar içinde Madenli’de bir projemiz var. Bu proje hala gündemde mi onu bilemiyorum. Balıkçılarımıza böyle bir yer bulabilirsek, burada ki limanı da dediğimiz gibi kullanmak istiyoruz. Bir de deniz turizminin en olmazsa olmazı cruz gemilerinin yanaşabileceği, bir de cruz limanının İskenderun’a acil yapılması gerektiğini düşünüyorum.

Çünkü bu gemi her seferinde 3-4 bin tane yolcu getiriyor. Bu hem maddi hem de sosyoloji olarak İskenderun’umuza ve Hatay’ımıza etkisi olacak. İnşallah Güney Kıbrıs’la da anlaşırsak bu trafik daha da cezp edici olacak İskenderun için. Projeler bitmez ama öncelikleri bunlar olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Sohbet ortamında geçen ziyarette Bakan Ergin ve İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi Başkanı Bülent Kavsak denizcilik alanındaki konularında karşılıklı fikir alış verişinde bulundu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here