Engellileri Anımsamak, İnsanlık Görevimizdir (2)

0
48

Değerli okurlarım, bugünkü sayımızda da engelliler, engelli sporcular ve de engellik ahlakı, bu tanımın tanımlanması, benimsenmesi özellikle gerektiğini vurgulamaya çalışacağım. Medeni ve sosyal yaşamda (aslında her konuda) her şeyde realite ve ahlak aranır. İnsanlar yaşadıkları ortamda, yaşam biçimlerini ve de kendilerini, duygularını tanımlamak isterler. Dün engelli olmanın tanımını yapmıştım hatırlayacaksınız. Şimdi de gündemimizde olan ve bizleri yakından ilgilendiren bazı ifadelerin tanımını yapmak istiyorum.

Herkesin bildiğini sandığını, onunla iç içe ve dopdolu olduğuna inandığı “AHLAK” kavramını şöyle bir irdelemek istiyorum. Evet! Biz diyoruz ki; futbolun dili birdir. Onun rengi, dini, mezhebi olmaz. Bu tamamıyla akılcı ve de mantıklı. Bırakın dünyayı, ülkemizde bile, değişik teni olan, değişik dillerde konuşan birçok sporcu var. Bir yabancı transferin Türkiye’de futbol oynaması için Türkçeyi öğrenmesi gerekmiyor. Sadece, “burada mutluyum, iyi para kazanıyorum” desin yeter. Hele bir de, maaşları ya da transfer ücretleri azıcık aksasın, işte o zaman gerçek yüzleri ortaya çıkıyor. Mahkeme kapıları herkese açık…

Ahlak denilen kavram da yukarıda saydığım kriterleri içermektedir. Marketlerde satılmadığı gibi, zenci de değildir, beyaz da değildir. Yani ahlak, ahlaktır. Ahlak yalın ve rengi de beyazdır da, konumuna göre değişiklik arz eder. İş Ahlakı, Siyasi Ahlak, Mesleki Ahlak ve Spor Ahlakı… Bugün, spor ahlakıyla birlikte, engellik ahlakı şeklinde bir kavramın benimsenmesini ve onları sevmenin tanımlanmasını yapacağım. Yolumuza sevgi ile devam edeceğiz…

Sevmek yüce bir duygudur ve içinde sevgiyi eksik etmeyenler hoş görülü, dingin, hamiyetli olurlar. Koşulsuz sevmek ve başkalarının sevgisini kabul etmek, yaşamımıza sadece anlam katmakla kalmaz, ayrıca sağlık ve güzellik de kazandırır. Şefkat ve sevgi dolu bir bakışın kalp damarlarını açtığını, kalp krizi riskini minimuma indirdiğini kesin olarak söyleyebilirim.

Sevgiye odaklı bir hayatın bağışıklık sistemini örneğin kan seviyesini yükselttiğini gösteren bulgular mevcut, Bunu anlayabilmek için, eğer varsa köpeğinizin başını şöyle bir okşayın. Size nasıl sevgiyle baktığına tanık olacaksınız. Yani o hayvanın sizlere pozitif enerji verdiğini söylemeye çalışıyorum. İşte o zaman, gazeteciyseniz, kaleminizden kan damlar. Sporcuysanız, en yüksek performansı gösterebilirsiniz.

Efendim, sevgi her şeye kadirdir! Sevmek ve onunla dirsek temasında olan nezaket, bedavadan gelir gelmesine de, inanın çok şeyleri satın alır, bütün kapıları açar. Sevgi konusuna girmem hoşuma gitti. Yarın devam edeceğim.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here