“EnerjiSA, Elektrik Dağıtım Şirketi Değil, Bir ‘Tahsilât Firması’ Haline Gelmiştir!”

0
268

entakya emo1Elektrik Mühendisi Cem Hüzmeli, Sık-Sık Yaşanan Elektrik Kesintilerine Değindi…

Hatay Elektrik Mühendisleri Odası adına bir açıklama yapan Cem Hüzmeli, il genelinde sık-sık yaşanan elektrik kesintilerine değindi. Günümüzde, hava, su ve elektriğin, insan hayatının vazgeçilmez ihtiyaçlarından olduğunu vurgulayan Hüzmeli; “Yaşanan elektrik kesintileri, iş yaşamımızı ve sosyal hayatımızı ciddi bir şekilde olumsuz yönde etkilemeye başlamıştır. Özellikle ticaret ve sanayi alanında faaliyet gösteren firmalar, elektrik kesintileri yüzünden üretimlerinde aksama ve zararlar oluşmaya başlamıştır” dedi.

EnerjiSA’nın, borcundan dolayı vatandaşın elektriğini kesme ve para tahsilâtı konusunda yapılanmasını en kısa sürede tamamladığını ve dört dörtlük bir şekilde çalışmaya başladığını ancak elektrik kesintilerini gidermede ve yatırımlar konusunda sınıfta kaldığını da vurgulayan Hüzmeli; “EnerjiSA, elektrik dağıtım şirketi olarak değil, bir ‘tahsilât firması’ haline gelmiştir. Firma TEDAŞ’ı yaklaşık bir yıldır devir almışken, şuana kadar yapılanmasını tamamlamaması, beceriksizliğin bir göstergesidir. Hal bu iken EnerjiSA’da ciddi bir yönetme sıkıntısı vardır.

Su Verilememesi İnsanlık Suçu!

Yaşanan elektrik kesintileri, yaz aylarında su kesintilerini de beraberinde getirmeye başlamıştır. İlimizde var olan su kesintilerinin, EnerjiSa tarafından İlimiz Büyükşehir Belediyesine ait su kuyularının borcundan dolayı elektriklerinin kesildiği iddiasının doğru olmadığına inanmak istiyoruz. Şayet bu iddia doğru ise, halkın en temel ve yaşamsal ihtiyacı olan suyu kesmeyi, iletilmesini doğrudan veya dolaylı olarak engellemeyi bir insanlık suçu olarak görmekteyiz.

EnerjiSA’ya devredilen Enerji Dağıtım Şirketindeki kalifiye, şebekeyi ve bölgeyi iyi tanıyan mühendis ve teknik personeller; özelleştirmenin bir sonucu olarak kıyıma uğramıştır. Zaten mevcut personel, arıza ıslahlarında yetersiz kalmış iken, ‘az personel ile çok iş ve çok kar’ politikası ile mevcut personelin işten çıkartılması, hizmetlerin aksamasına neden olmuştur” diye konuştu.

Yeni yönetimin ilçelerdeki temsilciliklerini de kapatmasının, halkın kamu hizmeti sunan Enerji Dağıtım şirketine ulaşmasını, sorunların çözülmesini ve beraberinde kaliteli bir elektrik yerine sık-sık elektrik kesintilerinin yaşandığı bir ortama neden olduğunu kaydeden Huzmeli sözlerini şöyle sürdürdü;

Riskli Direkler Islah Edilmedi!

“Geçtiğimiz günlerde İnşaat Mühendisleri Odası tarafından yapılan bir çalışma ile Antakya çevre yolunda kurulu olan birçok aydınlatma direklerinin ciddi risk taşıdığı ve her an devrilebileceği tespit edilmiş ve bu husus odamızla birlikte ilgili bütün kurumlarla paylaşılmıştır. Odamız da, bu hususun ehemmiyetini EnerjiSa yetkilileri ile paylaşmıştır. Sonuç olarak mevcut riskli direklerle ilgili şuana kadar herhangi bir ıslah çalışması yapılmamıştır. Bu hususun kimsenin canına ve malına zarar gelmeden bir an önce çözülmesini bekliyoruz.

Yaşanan elektrik kesintileri genel bir kesinti olmayıp, bölgesel kesintilerdir. Eğer kesintiler kasıtlı değilse özelleştirilen elektrik dağıtım şirketlerinde gerekli bakım ve rehabilitasyon süreçlerinin beklenildiği gibi yerine getirmediği ortaya çıkmaktadır.

Hükümet, özelleştirilen dağıtım şirketlerinin kaçak elektrik başta olmak üzere şirketlerin taleplerini dikkate alarak tarifeleri ayarlamaktadır. Dağıtım şirketlerinin kamu hizmetinin görülmesi için gerekli yatırım, bakım ve onarım işlemlerini yerine getirip getirmediğinin denetlenmesini ve şirketlerin bu sorumluluklarını yerine getirmek üzere cezai yaptırımlarla zorlanmasını hükümetten beklemekteyiz.”

Elektrik Mühendisleri Odası olarak ilimizde ve bölgemizde yaşanan elektrik kesintileri ile ilgili hazırlamış oldukları önerilerini de paylaşan Hüzmeli, bu önerileri, Dağıtım Şirketinin ivedilikle yerine getirmesini beklediklerinin de altını çizdi. Hüzmeli önerilerini de şöyle sıraladı;

“Kalifiye, şebekeyi ve bölgeyi iyi tanıyan mühendis ve teknik personellerin arttırılması, Arıza ekiplerinin ivedilikle arttırılması, İlçelerde halkın doğrudan erişebileceği ve sorunlarını çözebileceği yetkin-güçlü temsilciliklerin açılması,

Arıza ekiplerinin ilçelere dağıtılması ve arıza yoğunluğuna göre gerektiğinde ekip sayılarının arttırılması, Arıza ıslahlarında günübirlik, günü kurtaran çözümler yerine, kalıcı çözümlerin yapılması,

Sıkıntılı olan şebeke ve trafolar için ivedilikle gerekli yatırımların yapılması, Şirket para tahsilâtı, yerine dağıtım şebekesine ağırlık vermeli, Abonelik önündeki sıkıntı ve engellerin biran önce kaldırılması gerekmektedir.”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here