Dr. Özlem Berktaş: “Alerji Deyip Geçmeyin!”

0
1028

gelişim-özlem berktaşÖzel İskenderun Gelişim Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Özlem Berktaş, alerjik hastalıklara dikkat çekerek, alınması gereken önlemler ve tedavi yöntemleri konularında bir çok ayrıntıya değindi.

Alerjiyi, normalde zararsız olan maddelere karşı anormal ve zararlı bağışıklık sisteminin cevabı olarak açıklayan Berktaş, alerjinin yapılacak bazı testlerle belirlenebileceğini kaydetti. Alerji testlerinin, solunum yolu alerjileri (alerjik nezle ve astım), gıda alerjileri, arı alerjisi, ilaç alerjisi, deri alerjisi, egzama ve ayrıca; tekrarlayan ve uzun süre devam eden sinüzit, öksürük, orta kulak iltihabı veya gözlerde kızarıklık ve kaşıntı gibi durumlarda yapıldığını söyledi.

Astım hakkında da bilgiler veren Doktor Özlem Berktaş, astımın, hava yollarının, kronik yangı ve iltihabı ile seyreden nefes darlığı, hışırtılı solunum ve öksürükle karakterize bir hastalık olduğunu, alerji varlığında veya alerji olmadan da gelişebildiğini kaydetti.

Astımın tedavisi hakkında da bilgiler veren Dr. Berktaş; “Astım uygun ilaçlar ve doğru tedavi uygulamaları ile kontrol altına alınabilen bir hastalıktır, hastalığı tamamen ortadan kaldıran bir tedavisi yoktur. Ancak özellikle erken dönemde başlanan tedavilerle tamamen sağlıklı ve normal bir yaşam sürdürmek, spor yapabilmek mümkündür. Hastalığı alevlendiren etkenlerden (alerjenler, sigara, hava kirliliği v.b.) uzak durmak tedavinin en önemli unsurudur” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here