Dr. Gökpınar Kulak İltihabı Hakkında Bilgiler Verdi

0
211

gelişim-serkan gökpınarÖzel İskenderun Gelişim Hastanesi doktorlarından Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Operatör Doktor Serkan Gökpınar, Eksternal Otit (Dış Kulak Yolu İltihabı) hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Eksternal otitin, dış kulak yolunu döşeyen derinin ve kulak zarının dış yüzeyinin iltihabı olduğunu kaydeden Gökpınar; “Yüzücü kulağı da (swimmer’s ear)  denir. Bu hastalık yaz ayrında çok sık görülür. Dış kulak yolu sıcak, karanlık ve nemli bir sahadır. Bu durum bakteri ve mantarların üremesini ve kolayca hastalık yapmasına sebep olabilir. Eksternal otit, orta kulak iltihabından farklıdır” dedi.

Eksternal Otitin neden kaynakladığını anlatan Gökpınar; “Sık aralıklarla duş alımı veya havuzda yüzme sonucunda kulak yoluna fazla miktarda su girebilir. Su, kulak yolunun hemen girişindeki ter ve yağ bezlerinden salgılanan ve kulak kiri olarak bilinen koruyucu mumu yok etmektedir. Böylelikle bakterilerin ve mantarların üremesi de kolaylaşmaktadır. Kulakların sık aralıklarla temizlenmesi aynı şekilde kulağın koruyucu mumunu yok eder ayrıca dış kulak yolu cildini inceltir ve iltihaba neden olur.

Zonklayıcı tarzda da boyun ve göz çevresine yayılabilen kulak ağrısı olabilir. Ağrı, kulağın hareket ettiği çiğneme anında ve/veya kulak yolu hemen önündeki kıkırdak çıkıntıya basmakla artabilir. Kulaklar tıkanabilir, kulak akıntısı, Basınç hissi, dolgunluk olabilir ve işitme duyusu azalabilir. Eğer, bu özelliklerden herhangi birini kendinizde görürseniz, Kulak Burun Boğaz Uzmanı hekiminize başvurunuz” diye konuştu.

Kulaklarınızı Kuru Tutun!

Ekternal Otitin tedavi yöntemleri hakkında da bilgiler veren Opr. Dr. Serkan Gökpınar, hastalığın kulak damlaları ve gerekirse haplar ile tedavi edildiğini bazen de Dış kulak yoluna tampon (Mech) yerleştirilmesi gerekebildiğini kaydetti.

Tedaviye yardımcı olması bakımından dikkat edilmesi gereken durumları da sıralayan Dr. Gökpınar; “7-10 gün için kulaklarınızı kesinlikle kuru tutmaya çalışın. Saçlarınızı yıkarken suyun kulaklarınıza kaçmasını vazelinli pamuk tıkayarak engellemeye çalışın. Kulak tıpası kullanmayın. Banyoda kulağınızın ıslanması durumunda temiz kuru bir pamukla içine bir şey sokmadan kurulayın” şeklinde konuştu.

Eksternal Otiti önlemek adına bazı ipuçları veren Gökpınar; “Kulak çubuğu, ataç, sıvı veya sprey maddeler veya parmağınızı kulak yoluna sokmayın. Kulak kirini (mumunu) çıkarmaya çalışmayın. Kulaklarınızı mümkün olduğu kadar kuru tutmaya çalışın. Yüzme veya duş almadan sonra kulaklarınızı kurulayın. Başınızı ve kulak kepçelerinizi hareket ettirmeye çalışarak suyun dışarı akmasını sağlayın. Düşük derecede ayarlanmış, saç kurutma makinesi, kulak yolunu kurutmada yardımcı olabilir, ancak kulağınızdan 30 cm. uzakta tutun. Sık tekrarlayan dış kulak yolu iltihabınız oluyorsa yüzme sırasında ise başlık kullanarak suyun kulaklarınıza kaçmasını engelleyebilirsiniz” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here