Diyetisyen Manolya Nur Üşür’den Ramazan Ayı Beslenme Önerileri

0
205

“Oruç Tutarken Sahur Önemlidir”

Beslenme Uzmanı Diyetisyen Manolya Nur Üşür, Ramazan Ayı içerisinde beslenme önerilerinde bulundu.

11 Ayın Sultanı mübarek Ramazan ayının ilk haftasını geride bıraktığımıza vurgu yapan Diyetisyen Manolya Nur Üşür, süt ürünleri ve yumurtanın iyi kaliteli protein kaynakları olduğunu ifade ederek; “Protein değeri yüksek gıda tüketmemiz sağlığımız açısında büyük önem taşımaktadır. İftar ve Sahur arasında ise en az 2 litre su içmeliyiz. Su tüketimi gün içerisinde oluşabilecek su kaybının yerine konulması bakımından önemlidir” dedi.

Ramazan ayının kilo almak ve kilo vermek açısından uygun bir dönem olduğuna dikkat çeken Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Manolya Nur Üşür, İftar ve Sahurda tüketilmesi gereken yiyecek önerilerini şu şekilde açıkladı;

“Öncelikle oruç tutan bireyler mutlaka sahur yapmalıdır. Sahurda özellikle işlenmiş et grubu (salam, sosis, sucuk vb) tuzlu salamura zeytinlerden uzak durmakta fayda vardır. Çünkü gün içerisinde susuzluğu arttırırlar. Bu yiyeceklerin yerine; 1 su bardağı kefir veya yoğurt, az yağlı az tuzlu beyaz peynir, haşlanmış yumurta, ceviz veya avokado,1 porsiyon meyve, yeşillik, tuzsuz domates ve salatalık tüketilmelidir. İftarımızı ise; gün boyu açlığın verdiği duyguyla bir anda yemeklere yüklenmek yerine iki aşamalı yapmalıyız. Mutlaka su ile açtığımız iftarımızı hafif bir çorba ve hurma tüketip yaklaşık 15 dakika beklemeliyiz.

Bu süre açlığımızı kontrol etmemizi ve ihtiyacımızdan fazlasını tüketmemize engel olacaktır. Bu süre sonunda imkanlar ölçüsünde et grubundan fırın, ızgara veya haşlama, zeytinyağlı sebze, salata, yoğurt/ ayran tüketmeliyiz. Ekmek tercihimiz ise tahıllı veya tam buğday olmalıdır. İftardan sahura kadar olan süre içerisinde en az 2 litre su tüketilmelidir. Tatlı tüketimi konusunda ise hassas davranılmalı ve haftada en fazla 1-2 kez sütlü tatlı tercih edilmelidir. Ramazan ayı sonrasında bizleri yaz mevsimi bekliyor. Bu mübarek ayda dengeli ve düzenle beslenerek yaz mevsimine de hazırlanmış oluruz. Hepinize Hayırlı Ramazanlar diliyorum.” (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here