DAÇE’den ‘22 Nisan Dünya Günü’ Açıklaması

0
43

“Ekosistemin İşleyişini Bozan Her Etmen Bir Çevre Sorunu Oluşturmaktadır”

Doğu Akdeniz Çevrecileri (DAÇE)22 Nisan Dünya Günü’ dolayısıyla bir açıklamada bulundular.

Çevreye duyarlı olmanın, doğayı sevmenin, biraz da onun için bir şeyler yapmak olduğunu savunan çevreciler; “Dünya Ekosistemi ve ekolojik denge milyarlarca yılda oluşmuştur. Ekosistemin işleyişini bozan her etmen bir çevre sorunu oluşturmaktadır. Ozon tabakasının delinmesi, küresel ısınma, ormanların yok oluşu, çölleşme, su kıtlığı, tarım alanlarının daralması, hızlı nüfus artışı hemen akla gelen birkaç küresel çevre sorunudur.

Neyin, neyi, ne zaman ve ne şekilde etkileyeceği önceden bilinmemekte, çoğu zaman iş işten geçtikten sonra fark edilmekte ve geri dönüşü olamamaktadır. Dünyamız son yüz yılda artan bir hızla kirlenmekte ve çevre sorunları yaşanmaktadır. Bu yok oluş süreci inanılmaz bir hızla sürmektedir.  

Örneğin ormanlar tüm yeşil bitkiler gibi Dünya Ekosistemi’nin üreticileridir. Havadaki karbon dioksiti alarak yerine oksijen verirler. Tüm ekosistemin gereksinimi olan oksijenin de en önemli kaynağıdırlar. Bu nedenle ormanları korumalı ve geliştirmeliyiz” şeklinde açıklamalarda bulundular.

Her yıl Dünya’dan insan kaynaklı; yangın, kesim ve tarım arazisi kazanma vb. nedenlerle milyonlarca hektar orman alanının yok edildiğini de hatırlatan çevreciler; “Bu inanılmaz hızda bir yok oluş demektir. Yüz yıllardır yeryüzünü geri dönülmez bir şekilde yok eden insanoğlu son yıllarda yerin altına da göz dikti. Maden arama amacıyla yeryüzünün altını üstüne getirmeye başladık. Bunun son bir örneği de İskenderun Akçay Mahallesinde yaşanmaktadır. Olivin Maden Filizi arama amacıyla Amanosların eteğine toplam 999 hektar alanda yapılması planlanan Olivin Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi projesine yönelik Akçay Mahallesi’nde ÇED toplantısına mahalle sakinleri izin vermedi.

Maden arama ve Taş Ocağı işletme ruhsatlarının yeniden gündeme gelmesi, çevreye ve yeraltı sularımıza çok fazla zarar veren sondaj çalışmaları, ülkemizin her yerinde, her bölgesinde sürdürülmektedir. Bu nedenle 22 Nisan 2021 Dünya Gününde başta Büyük Şehir Belediye Başkanımız Dr. Lütfü Savaş, İskenderun Belediye Başkanımız Fatih Tosyalı ve diğer büyükşehir, il ve ilçe Belediye Başkanlarımız olmak üzere tüm yerel yöneticilerinizi bu mücadeleye destek vermeye çağırıyoruz” şeklinde ifadeler kulandılar. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here