D Vitamini Neden Gerekli?

0
66

Önümüz kış mevsimi ve bu mevsimde eksikliğine veya yetersizliğine sık rastlanan vitaminlerden biri D vitamini! Genelde, kemik sağlığımız ile ilişkilendirilen D vitamini eksikliğini göz ardı etmememiz için çok fazla neden var… İskenderun Gelişim Hastanesi Uzman Diyetisyeni Eray Albayrak, D vitamini seviyesinin neden yeterli düzeyde olması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

 “Kemik Sağlığı için D Vitamini Tek Başına Yetersiz”

D vitamininin kemik sağlığı üzerindeki etkilerinden söz eden Uzman Diyetisyen Eray Albayrak; “Kan 25(OH) D seviyesinin 30-35 ng/ml’den düşük olması yetersizlik sınırları içerisine girmektedir. 20 ng/ml’nin altına olması ise eksiklik göstergesidir. D vitamininin K2 vitamini ile birlikte alınması oldukça önemlidir. K2 vitamini, kandaki kalsiyumun kemiklerde ve dişlerde birikmesini sağlayarak bu dokuların güçlenmesini sağlar. 1920’lerin başlarında raşitizm salgını sırasında keşfedilmesinden bu yana, D vitamininin kalsiyum, fosfor dengesi üzerindeki fizyolojik etkileri kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. D vitamini, vücuttaki kalsiyum dengesinde ve kemik sağlığı ve metabolizmasında önemli rol oynamaktadır. Osteoporozun (kemik erimesi) önlenmesinde D vitaminin düzenli kullanılması oldukça önemlidir” açıklamasında bulundu.

Güçlü Bağışıklık İçin D Vitamini Şart!

Pandemi sürecinde D vitamini ve bağışıklık ilişkisine de değinen Uzm. Diyetisyen Eray Albayrak; “D vitaminini metabolize eden enzimler T hücreleri, B hücreleri, monositler gibi çeşitli bağışıklık hücreleri dâhil olmak üzere, birçok hücre tipinde bulunur. Doğuştan gelen bağışıklık hücrelerini desteklemenin yanı sıra, iyi bir bağışıklık sistemini sürdürülebilir kılmakta da D vitamini önemli bir yere sahiptir.

D vitamini ve Covid-19 ile ilişkili bilimsel çalışma sonuçlarının karşımıza çıkmaya başladığı şu günlerde, D vitamini seviyesinin yeterli olduğu bireylerde akut solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma olasılıkları düşük bulunmuştur. Akut solunum yolu enfeksiyonlarını önlemek adına, günlük D vitamini kullanımı oldukça güvenli ve ekonomik bir önlem olarak karşımıza çıkıyor. Hastalıklara karşı kalkan görevi üstlenen D vitamini seviyeniz yeterli düzeydeyse, özellikle kış aylarında kolay kolay hastalanmazsınız” dedi.

“D Vitamini Kronik Hastalıklardan Koruyor”

Son yıllarda yapılan çalışmalarda, D vitamininin kanser gelişimini ve ilerlemesini azaltıcı birçok anti kanser özelliği olduğunu vurgulayan Albayrak; “2019 yılında yapılan bir çalışmada D vitamini takviyesi ile birlikte kansere bağlı ölümlerde yüzde 16’lık bir düşüş saptanmıştır. Aynı zamanda bağışıklık sitemin destekliyor olması, kansere karşı koruyucu olmasında oldukça etkili. Ayrıca birçok deneysel çalışmada, D vitamini takviyesinin Alzheimer hastalığı ile ilişkili biyolojik süreçlere karşı koruyucu olduğunu ve öğrenme-hafıza performansını arttırdığı gösterilmiştir.

Yaşlanmayla beraber düşük D vitamini seviyesi bilişsel bozukluk ve demansa neden olabilmektedir. Sinir sisteminin gelişimi ve fonksiyonunda, nörolojik rahatsızlıkların tedavi sürecinde kilit rol oynayan D vitamini seviyenizi; son zamanlarda eğer unutkanlığınız fazla olmaya başladıysa ve öğrenmede güçlük yaşamaya başladıysanız, kontrol ettirmenizde fayda var. D vitaminin kan basıncını dengeleyerek tansiyon probleminden koruyucu etkisi bulunuyor. Bunu paratiroit hormonu ile birlikte gerçekleştiren D vitamini damar sağlığını korumada oldukça büyük öneme sahip. Vücudumuzun pankreas organından salgılanan insülin hormonu seviyesini düzenleyen yine D vitamini. Yapılan çalışmalarda D vitamini seviyesi düşük olan bireylerde insülin direnci gelişme riskinin oldukça yüksek olduğu saptanmıştır. Bozulan glikoz metabolizması D vitamini eksikliğinden kaynaklanıyor ve diyabete davetiye çıkarıyor olabilir, hatta obeziteyi de tetikleyebiliyor. Kış aylarında motivasyonun az olması, duygusal olarak kendimizi daha pasif hissetmemiz ya da stres yönetimimizin zayıf olması, azalan güneşli günle beraber D vitamini ve mutluluk hormonu serotonindeki azalışla ortaya çıkıyor” dedi.

Yeterli D Vitamini Düzeyi Sağlıklı Zayıflamaya Yardımcı Oluyor

Bilimsel olarak zayıflama sürecinde etkinliği kanıtlanmış olan kalsiyumun emiliminin D vitaminiyle mümkün olduğuna değinen Albayrak; “Kilo kaybı sağlayan zayıflama programlarımda her zaman kalsiyum mineralinin önemini vurgularım ve bu mineralden zengin süt, yoğurt, kefir, peynir, ayran gibi besinlere herhangi bir alerji/ intolerans yoksa danışanlarımın listelerinde bolca yer veririm. Fazla kilolardan kurtulma sürecinde D vitamini seviyeniz yeterli düzeyde olmalıdır. Sadece kemik sağlığında olumlu etkilerinden uzun süredir bahsedilen D vitamini, oldukça geniş bir spektrumda vücuda fayda sağlamaktadır. Güçlü bağışıklık, kendimizi dinç hissetmek, güçlü hafıza ve bilişsel fonksiyonlar,  diyabetten uzak bir yaşam adına D vitamini tahlili yaptırın ve önleminizi alın. Takviyeleriniz D3 vitamini yanı sıra K2 vitamini de içermeli, hatta kalsiyum-magnezyum-D3 kompleks suplemanlar da oldukça etkili. Özellikle zeytinyağı formunda D3K2 vitamini kullanımı temel önerilerim arasında yer almaktadır” şeklinde konuştu. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here