ÇYDD Başkanı Varol; “Taksim Meydanı İşçi ve Emekçilere Açılmalı”

0
80

çydd açıklama1Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği İskenderun Şube Başkanı Münevver Varol, 1 Mayıs İşçi Günü dolayısıyla yazı bir açıklama yaptı.

1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nde sorunlarını ve isteklerini dile getirmenin bütün emekçilerin hakkı olduğunu savunan Varol; “1 Mayıs, 1800’lerin ortalarında başlayan işçilerin mücadele tarihine  “haklı ve örgütlü mücadelenin, dayanışmanın, emeğin ve sömürünün olmadığı toplum” umudunun adı olarak geçmiştir. Böyle bir günde,  bütün emekçilerin mücadelede yitirdiği arkadaşlarını, yitirdiği yerde anmak da isteklerini duyurmak için meydanlara çıkmak da en demokratik hakkıdır” dedi.

Ülkemizde, işyerlerinde iş güvenliği olmadığını da öne süren Varol; “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin 2013 Raporu’na göre, 1203 işçi, “cinayet” olarak adlandırılabilecek kadar, iş kazalarında yaşamını yitirmiştir. Toplum, iş cinayetleri konusunda yeterince duyarlı değildir. Tarihsel mücadelelerle kazanılan sekiz saatlik çalışma hakkı,  ülkemizde ‘esnek çalışma saatleri’ adı altında,  insanlık onuruna aykırı çalışma saatlerine çıkarılarak emek sömürüsü yoğunlaştırılmaktadır. Emekçiler; özelleştirme, taşeronlaşma ve sosyal güvenlik haklarındaki kısıtlamalarla günden güne güvencelerini yitirmektedir. İşçiye göstermelik de olsa tanınan ‘grev hakkı’, memurlara hiç tanınmamaktadır. İşçiler hükümet yanlısı sendikalara itilmekte, muhalif sendikalara ve bunlara üye olan işçilere baskı uygulanmaktadır” dedi.

1 Mayıs Taksim Meydanının törenlere kapatılması kararını da eleştiren Varol; “Bütün bunlardan ötürü, siyasi iktidarı, Taksim Meydanı’nı 1 Mayıs törenlerine kapatma kararını gözden geçirmeye, alanı yeniden işçi ve emekçilere açmaya davet ediyor; bu güzel ve önemli bayramın, Taksim Meydanı’nda ve ülkemizin her yerinde, yeni acılara neden olmadan, barış ve kardeşlik içinde yaşanması için sorumluları önlem almaya çağırıyoruz” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here