Coronavirüslü Obez Bireylerin Ölüm Riski Daha Yüksek

0
41

Coronavirüslü obez bireylerde, normal kilodaki hastalara oranla ölüm riskinin daha fazla olduğunu ifade eden İskenderun Gelişim Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Halil Mert Bahadır, birçok kronik hastalığı tetikleyen obezitenin kontrol altına alınmasının önemine dikkat çekti.

Coronavirüsle ilgili bilimsel araştırmalarda, obezitenin en önemli risk faktörlerinden biri olduğunu belirten Op. Dr. Halil Mert Bahadır; “Yapılan bilimsel çalışmalarda, obez bireylerde covid sebepli ölümlerin daha fazla ve hastanede yatış sürelerinin daha uzun olduğu gösterilmiştir. Bunun sebepleri arasında obez bireylerde; diyabet, hipertansiyon, astım gibi eşlik eden kronik hastalıkların daha yaygın görülmesi, baskılanmış bağışıklık sistemi, kan akımının yavaşlaması sayılabilir. Özellikle gençlerde covid enfeksiyonunun şiddetli seyretmesinin en önemli nedenlerinden birisi obezitedir.

Covid pandemisinin bir diğer etkisi de, ihmal edilen karın ağrılarının yol açtığı acil sorunlardır. Safra kesesi iltihabı, boğulmuş fıtık, gecikmiş apandisitler ile pandemi döneminde daha çok karşılaşmaktayız. Bu durum, hasta ve hekim için tedaviyi oldukça zorlaştırmakta, hastanede kalış sürelerini uzatmaktadır. Örneğin mide ülseri hastası, ilaç tedavisiyle kolaylıkla sağlığına kavuşabilecek iken, acil servise kanama ve delinme ile gelebiliyor. Kontrol muayenelerini ihmal eden hastalarımızda; meme, mide ve kalın bağırsak kanserlerinin erken dönemde teşhis ve tedavi şansı azalmaktadır” açıklamasında bulundu.

Kronik Hastalıklar Bu Süreçte İhmal Edilmemeli

Kronik hastalıkların takip sürecinin önemine dikkat çeken Op. Dr. Bahadır, özellikle tarama testlerinin ihmal edilmemesi gerektiğini ifade ederek; “İskenderun Gelişim Hastanesi olarak gerekli korunma ve sterilizasyon önlemlerini alarak; muayene, tetkik ve ameliyatlarımıza devam etmekteyiz. Maske, sosyal mesafe, hijyen dengeli beslenme, Coronavirüs’ten korunmada oldukça önemlidir. Bununla birlikte özellikle ani gelişen karın ağrılarında hastaneye başvuruların gecikmemesi, kronik hastalarımızın kontrol muayenelerini ihmal etmemeleri gerekir” dedi. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here