“Çok Darbe Aldık Ama Yıkılmıyoruz”

0
94

bülent aymen2AKAMİB Başkanı Bülent Aymen, İlk 10 Aylık İhracatı Değerlendirdi…

Akdeniz Ağaç-Orman Birliği (AKAMİB) Başkanı ve TİM Denetim Kurulu Üyesi Bülent Aymen Ekim İhracatının son durumu ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Özellikle Kuzey Irak’ta yaşanan istikrarsızlık ve belirsizlik halinin Türkiye’deki tüm sektörleri, en çok da Ağaç ve Orman Ürünleri sektörünü derinden etkilediğini vurgulayan Aymen; “Irak’ta çok darbe aldık ama henüz yıkılmadık. Son dönemdeki istatistiklere bakacak olursak Irak en çok ihracat yaptığımız ülke sıralamasında Ekim’de 3.lüğe gerilemiş görünüyor. Buna rağmen genel anlamda artan ihracat rakamları, yüreğimize bir nebze olsun su serpiyor” dedi.

İhracat rakamları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Aymen, ihracatta en büyük kaybın Ağaç ve Orman Ürünleri sektöründe olduğunu yineledi. Ekim Ayı Türkiye Geneli ihracatta % 6,7 artış yaşanırken, İlk 10 aylık Türkiye genelinde % 5,6 artış yaşandığına dikkat çeken Aymen; “AKİB ilk 10 aylık; % 5 artış, AKAMİB (ağaç orman sek.) Ekim ayı; % 7 azalış, AKAMİB ilk 10 aylık; % 2 azalış yaşandı” dedi.

İstatistiklerin genel artışa rağmen ihracatı darbe alan sektörler hakkında kesin bir bilgi verdiğini vurgulayan Aymen; “İşin temeline indiğinizde ise en büyük kayıp Irak pazarında. Akdeniz İhracatçı Birlikleri bünyesindeki sektörler içinde en sert düşüşü Başkanı bulunduğum Ağaç-Orman Birliği yaşadı. AKAMİB Başkanı olarak çeşitli platformlarda dile getirdiğimiz, çözüm yolları aradığımız navlun maliyetlerinin yüksekliği, Irak’ta yaşanan olaylar nedeniyle düşen ihracat, girdi maliyetlerinin yüksekliği, hammadde temininde yaşanan sıkıntı ve fiyatların yüksekliği en çok bölgemizi ve de Ağaç – Orman sektörünü vurdu. Irak Ekim ayında İhracat-Ülke sıralamasında 3. sıraya düştü. Irak uzun zamandır Türkiye’nin dış ticaretinde önemli partnerlerden biri olmuştur. Komşu olması nedeni ile navlunun ucuz olması, yakın siyasi ve sosyal ilişkiler iki ülkeyi dış ticaret bağlamında vazgeçilmez partnerler yapmıştır. Irak Türkiye genelinden en fazla ihracat yapılan 2. ülke iken ekim ayında 3. ülke konumuna düştüğünü ve Irak’a yapılan ihracatın yüzde 22,6 oranında gerilediğini görüyoruz. Gelinen noktada Irak’ta yaşanan olaylar, Türkiye’nin dış ticaretinin gelişimine sekte vurmaktadır. Buradan çıkaracağımız ders ise İhracat pazarlarımızı riski minimize edecek şekilde ürün – ülke eşleştirmesi yaparak çeşitlendirmek ve yaymak olmalıdır. Bu şekilde herhangi bir pazarda yaşanacak daralma, diğer pazarlar tarafından daha rahat kompanse edilebilir” şeklinde konuştu.

Açıklamasında çözüm önerilerini de sıralayan Aymen; “Suriye, Mısır, Libya gibi yine önemli pazarlarda, iyileşmeler göze çarpmakla beraber, Ağaç ve Orman ürünleri sektörüne acil müdahale gerektiğini düşünüyoruz; Zira navlun maliyetinde yakın pazarlar gibi görünse de güvenlik, siyasi olaylar nedeni ile navlun fiyatları tavan yapmış durumdadır. Girdi maliyetlerinin yüksek olması ihracatçıyı fiyat rekabetinde geri sıralara atmaktadır. Hammaddenin pahalı ve teminin zorluğu noktasında ise devlet ve özel sektör işbirliğini daha ileri noktalara taşınması gerekmektedir. Markalaşma ağaç ve orman ürünleri sektörümüzün mutlaka geçirmesi gereken bir süreçtir. Ürünümüzün kalitesini kanıtladığımızda biz pazarı değil, pazardaki alıcılar bizleri arayacaktır” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here