Cezaevinde Talasemi Semineri Verildi

0
106

cezaevi-talasemiHatay Talasemi ve Orak Hücre Anemi Hastalıkları Derneği (HATODER) Genel Başkanı Burhan Kerimoğlu, geçtiğimiz günlerde Hatay E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda görevli Psikolog Engin Olgun, Sosyal Çalışmacı Orhan Çağlar ve kurum yetkililerinin davetlisi olarak hükümlü ve tutuklulara talasemi ve orak hücre anemi hastalıklarını konu alan eğitim semineri verdi.

Eğitim seminerinde öncelikle talasemi ve orak hücre anemi hastalarının kendi ağızlarından yaşam öykülerini anlattıkları talasemi tanıtım filminin CD’sinin izletilmesi ile başlayan programda daha sonra talasemi ve orak hücre anemi hastalıkları hakkında bilgiler verildi.

Hatoder Genel Başkanı Burhan Kerimoğlu, Talasemi (Major) hasta tipinin doğumdan itibaren daha 3-4 aylık iken başlayan ve sürekli kan nakli gerektiren çok ciddi kalıtsal bir kan hastalığı olduğunu kaydetti. Kerimoğlu, belirti olarak da çocuklarda halsizlik, solgunluk, iştahsızlık, huzursuzluk, sık sık ateşlenme, tipik bir yüz görünümünün ortaya çıkması ve bunlarla birlikte bu hastalar da alyuvarların normal insanlara göre çok daha hızlı yıkılması, karaciğer ve dalak büyümesi sonucunda da karın şişliklerinin yaşanmasıyla birlikte hastaların iskelet sisteminde de şekil bozukluklarının meydana geldiğini söyledi. Tedavinin külfetli ve zor olduğunu da ifade eden Kerimoğlu, bir hastanın yıllık maliyetinin 12-90 bin TL. civarında devlete maliyeti olduğunu kaydetti. Kerimoğlu, bu hastalıkların önlenmesi için ise; toplumun hastalık hakkında bilgilendirilmesi, taşıyıcı taramaları, genetik danışmanlık ve doğum öncesi tanı testi olan (prenatal) tanının da hastalığın önüne geçmede önemli olduğuna değindi.

Talasemi hastalığının bulaşıcı olmadığına sadece genler yoluyla nesillerden nesillere aktarıldığına ve kesin tedavisinin ise bu hastalarda kemik iliği nakli ile mümkün olduğuna işaret eden Kerimoğlu; “Anne ve babanın ikisi de taşıyıcısı ise her gebelik döneminde dünyaya gelecek çocuklardan %25 hasta, %25 sağlıklı ve %50 oranla anne ve baba gibi taşıyıcı olacaktır. Eğer anne veya babadan sadece biri taşıyıcı ise %50 taşıyıcı ve %50 sağlıklı olma olasılıkları bulunmaktadır” dedi.

Hatoder Başkanı Burhan Kerimoğlu, derneğin kuruluş amacından ve yaptığı çalışmalardan da bahsetti.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here