Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Selin Söylemez, Ramazan ayında doğru beslenme yöntemlerini açıkladı. Söylemez, doğru beslenme önerileri verirken, Orucun ılık suyla açılması gerektiğini söyledi.
Ramazan ayının yaz mevsiminde olması nedeni ile 17-18 saat kadar uzun bir süre açlık söz konusu olduğuna değinen Diyet Uzmanı Selin Söylemez; “Bu nedenle koroner kalp hastalıkları, diyabet, hipertansiyon gibi kronik veya metabolik hastalıkları olan bireyler oruç tutmadan önce bir uzmana başvurmalıdır. Beslenme düzeninde oluşan değişikliklerin vücudumuza olan etkisini en aza indirmek amacıyla iftar ve sahur arasında en az 2 defa ara öğün yapılmalıdır. İftardan sonra birer saat arayla yapılacak olan bu ara öğünlerde özellikle yaz meyveleri ve fazla tuzlu olmamak kaydıyla kuru yemişler tercih edilebilir. Şerbetli tatlılar vücutta kan şekerini hızlı yükselttiği için ramazan ayı boyunca sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Ara öğün yapılmazsa tokluk hissi oluşmayacaktır. Sahur ve iftarda daha fazla besin tüketimi olacaktır ve mide ağrısı, hazımsızlık gibi rahatsızlıklar oluşacaktır” dedi.
Orucu Ilık Suyla ve Hurmayla Açın…
İftarı açarken boş olan sindirim sistemini rahatlatmak için ılık su içilmesi gerektiğini de altını çizen Söylemez; “Uzun süren açlık sonrasında geleneksel olarak hurma da sağlıklı bir başlangıçtır. Hurma yüksek potasyum içeriği ile kas yorgunluklarını önler. Ödem, şişkinlik ve sinir sistemi için gerekli magnezyum ve fosfor da bulunmaktadır. Ancak yoğun miktarda basit şeker içerdiği için kan şekerinin hızlı yükselip, hızlı düşmesine neden olabilir. 2-3 taneden fazla tüketilmesini önermiyorum.
İftar sofranızda mutlaka çorba yer almalıdır. Çorba doygunluk hissi yaratır ve sindirim sistemini rahatlatıp mideyi ana yemeğe hazırlar. Ana yemek olarak; az yağlı et yemeği, yoğurt, sebze yemeği veya salata tercih edilmesi dengeli ve besleyici bir öğün olmasına yardım eder.
İftar ve sahur arasında devamlı olarak su içilmelidir. Günlük en az 2 litre olan su ihtiyacı karşılanmalıdır. Ballı, limonlu ılık su tüketilmesi mideyi rahatlatır, bağırsakların çalışmasına yardımcı olur. Çay, kahve ve kola fazla miktarda kafein içerir. Kafein; vücutta su tutulumuna neden olur, oruçta fazla susarsınız. Bu yüzden kafein içeren içecekler yerine süt, ayran, meyve suyu ve bitki çayları tercih etmelisiniz” uyarısında bulundu. Haber: Sedat İskenderoğlu/Dörtyol