Berkyürek; “Değişimden Kaçamazsınız”

0
369

Evimiz İskenderun Süpürge Derneği ve Ayna Kültür Sanat Derneğinin Geleneksel Çarşamba Sohbetlerinin geçen haftaki konuğu Sosyal Haklar Derneği Temsilcisi Mübarek Berkyürek oldu.

Dijital dünya ve etkileri konusunda konuşan Berkyürek, en fazla on yıla kadar basılı gazete ve kitapların tamamen yok olacağını savundu.

Dijital dünyaya geçişin, 60-70 kuşağının çatışması gibi değil de bir neslin tamamen değişimi anlamına geldiğini savunan Berkyürek, değişimin yaşandığını, bundan kaçışın mümkün olmadığını ve bu nedenle de uyum sağlamaya çalışmanın daha doğru olacağını kaydetti.

Yalnızca bireysel olarak kişilerin değil, sosyal ve ticari hayatın da dijitale kaydını ifade eden Berkyürek, büyük kurumsal firmaların tüm yazışmalarını, bilgi alışverişlerini internet üzerinden yaptıklarını hatırlattı.

Bu nedenle bundan kaçışın mümkün olmadığını kaydeden Berkyürek; “Dijitalden kaçış yok. En fazla 10 yıl içinde tüm hayatımıza girecek. Kaçış olmadığı için nasıl kullanacağımızı öğrenmek daha doğru bir davranış olacaktır. Bilgiye demokratik ulaşım hakkı, yurttaşın hakkının nasıl korunacağı, kendi hukukunu yaratan bu dijital medya, sosyal medya, dijital sektör suçlarına yönelik neler yapılabileceği, sosyal medya ortamında artan nefret söyleminin önüne nasıl geçileceği ve nasıl kontrol edilebileceği tartışılmalıdır” şeklinde konuştu.

Dijital dünyaya karşı olumsuz pek çok önyargı olmasına karşın bunun yeni bir imkan olduğunu düşündüğünü kaydeden Berkyürek; “Bu yeni bir imkan. Yeni bir mecra olarak yeni olanaklar yarattığını ve bunun bir şekilde dönüşümü etkileyeceğini düşünüyorum” dedi.

En fazla 10 yıla kadar yazılı basımın da sona ereceğini düşündüğünü kaydeden Berkyürek; “Basılı gazete ve kitap okuyan biri olarak, fiziki bir şeye dokunmadan, onun kokusunu almadan, habere ulaşmasını, kitap okumasını algılayamayabiliriz. Çünkü farklı bir jenerasyon. Biz sevdiğimiz bir artistin posterini almak için sabah bayiye gidip gazete dergi alan, bilgiye ulaşmak için çaba sarf eden bir kuşağız. Ben 3 yıldır gazete almıyorum. Bu artık bir evrim süreci. Biz bir kitabın sayfalarının hışırtısının keyfini biliyoruz. Ama 15 yaşındaki genç bunu anlayamaz. O da bir telefondan haber okumanın bilgiye anında ve sınırsız ulaşmanın keyfini yaşar. Yatırımlar buna da kayıyor. Eski kitaplar görselleştirilerek, zenginleştirilerek dijitale aktarılıyor. Araştırmalar akıllı telefon kullananların yüzde 90’ının mobil telefonların, yatarken bile el uzaklığına koyduğunu gösteriyor. Bu teknolojiye yetişemediğimiz noktada karşılıklı birbirini anlayamama oluyor. Yani bu bir kuşak çatışması değil, neslin kendisi tamamen değişmiştir” diye konuştu.

Dijital ortamın yeni bir muhalefet etme biçimini de şekillendirdiğini buna yeni bir ortam yarattığını ancak bu alanın yönlendirmeye de açık olduğunu kaydeden Berkryürek, dijital ortamın muhalefet dinamiklerine de yeni bir mecra oluşturduğunu söyledi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here