Belediye Meclisinin Gündemini Termik Santraller Oluşturdu

0
46

Başkan Civelek; “Çevre, Enerjiden Daha Önemlidir”

İskenderun Belediye Meclisi gündeminde bulunan konuları görüşmek üzere dün, İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek’in başkanlığında toplandı. Gündem konularının görüşülmesinden önce gündem dışı söz alan bazı belediye meclis üyeleri, belediyenin yaptığı ve yapmadığı icraatlar ile bölgemizde kurulması planlanan termik santrallere değindiler.

İlk olarak söz alan Belediye Meclis Üyesi Ercüment Kimyon, belediye meclis üyelerinin görevinin öneri sunmak ve belediye çalışanlarını denetlemek olduğunu hatırlatarak; “Bende bugüne kadar belediye idaresine katkı sunmak için öneriler sundum ama çoğu reddedildi. Geri kalan 1 yılda ise artık öneri vermeyip, sadece idareyi denetleyeceğim. Yazılı ve sözlü sorular yönelteceğim” dedi.

Termik Santrale Karşı Çıkmak Doğal Hakkımızdır!

Termik santrallerin yapım işinin hangi aşamada olduğunun merak konusu olduğunu da ifade eden Kimyon, kamuoyunun belediyeden ciddi bir tepki beklediğini kaydetti. Kimyon; “Diller Holding’in yaptığı termik santralin inşaat ruhsatı iptal edilmiştir. 500 metre gibi bir uzaklığına da 2 tane daha kurulmak isteniyor. Bu konuda vatandaşlar belediyeden daha güçlü bir ses duymak istiyor. 3 termik santral bu kentin havasını yaşanmaz hale getirecektir. Şiddetle buna karşı çıkmak doğal hakkımızdır! Orada 2. OSB için verimli ormanlık alanı devlet kendi eliyle yok etti. Ayrıca santrallerin yakınında da su arıtma tesisimiz var. Orası da ciddi tehlike altındadır. Bu konuda belediye meclisinin de ciddi tepkisi vatandaşlar tarafından bekleniyor” diye konuştu.

Termik santraller konusunun gündemde tutulması gereken bir konu olduğunu vurgulayan Belediye Meclis Üyesi Mustafa Özen de; “Önümüzdeki günler de bu konuda ciddi girişimlerde bulunarak toplumsal hareket edilmesi gerekir. Santraller ile ilgili bilimsel açıklamalar ortadadır! 400 km çapta etkili oluyor ve asit yağmurları ile doğayı tahrip edeceği de ortadadır. Girişimcilerin bu konuda önlem alacağı konusunda güven vermiyor! 3 santralinde devreye girmesi ile ölüm körfezi yaratacaktır!” dedi.

Son olarak söz alan Belediye Başkanı Yusuf Civelek de bazı konularda eksikliklerin olabileceğini ancak hizmet konusunda İskenderun’un öncelikli sorunlarından başladıklarını ve devam ettiklerini belirtti. Başkan Civelek; “Plan ve program çerçevesinde hizmetlerimizi sürdürüyoruz. İskenderun halkına da gösterdikleri bu sabırdan dolayı teşekkür ediyorum. Bu işin sonunda benim kaybetmem önemli değil, yeter ki İskenderun kazansın!” şeklinde konuştu.

Termik santraller konusunda da değinen Başkan Civelek; “Ülkemiz enerji konusunda yüzde 73 dışa bağımlıdır. Enerji hayatın devamını sağlar. Ama çevre enerjiden daha önemlidir. Termik santraller canlı nesillerin sonu demektir. Çevre konusunda dikkatli olmamız gerekir. Günümüzde birçok ülke termik ve nükleer santrallerden vazgeçiyor. Güneş ve rüzgâr enerjisine yöneliyor. Dünyada en çok güneş ve rüzgâr alan bir konuma sahip ülkemizde de güneş ve rüzgâr enerjisine geçilmesi gerekir” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından gündem maddelerine geçildi. Belediye Meclisi gündeminde bulunan iki maddeyi oy çokluğuyla kabul etti.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here