Başkan Savaş; “Ortadoğu’daki Kardeş Kavgasını Bitireceğiz”

0
106

gecici-egitim-merkezi1Ecyel Alhadıs Geçici Eğitim Merkezi Okul Açılış Töreni Gerçekleşti

Aalen Belediye Başkanı Thilo Rentschler ve beraberindeki heyet, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ile birlikte, ülkemize sığınan mağdur mültecilerinin eğitimiyle ilgili önemli bir adım atarak, Reyhanlı’da yapılan 24 derslikli okulun açılışını yaptı.

Düzenlenen törene Hatay Valisi Erdal Ata, İl Jandarma Komutanı ve Garnizon Komutanı J. Alb. Turgay Aras, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ve Eşi Nazan Savaş, İl Milli Eğitim Müdürü Kemal Karahan Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Serdar Güven, Hatay Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sait Günal, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Hasan Kaya, Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi, ilçe sakinleri ve çok sayıda Suriye uyruklu vatandaşlar katılım gösterdi.

Tören Suriyeli çocukların Alman heyete çiçek takdim etmesi ile başlayarak, Reyhanlı Kavalcık Güverada İlkokul öğrencilerinden oluşan halk oyunları gösterisi ile devam etti.

“Hatay En Çok Suriyeli Barındıran İldir”

Açılışta konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Kemal Karahan, yapılan eğitim merkezinin KDV dahil 1 milyon 259 bin TL’ye ihale edildiğini belirtti. İl Milli Eğitim Müdürü Kemal Karahan sözlerine şöyle devam etti; “Açılışını yapacağımız okulun Reyhanlı Belediyesi tarafından tahsis edilen 5825 m2 arsa üzerine, taban alanı 918 metre, toplam inşaat 1836 m2 olarak Hatay Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı tarafından imar edilmiştir. Binamızda 2 giriş, 24 derslik ve idare odaları bulunmaktadır.

gecici-egitim-merkezi2

Okulumuz sıraları ve diğer iç donanımı çevre düzenlemesi ile birlikte KDV dahil 1 milyon 259 bin TL’ye ihale edilmiştir. 18 Mart 2016 tarihinde başlayan inşaatımız 6 ayda tamamlanarak bugün itibariyle hizmete girmiştir. Okulumuzun yapımı Hatay Büyükşehir Belediyesi aracılığıyla Almanya’nın Aalen Belediyesive Baden-Württemberg Eyaleti tarafından finanse edilmiştir. Uygun olmayan ortamlarda eğitimini sürdüren Ecyel Alhadis Geçici Eğitimini bu güzel ortama taşıyarak mülteci öğrencilerin eğitim hayatına katkı sağladık. Binada 750 kız, 700 erkek olmak üzere toplamda 1450 öğrencimiz ikili eğitim yapacaktır. Hatay, Türkiye’de kampların dışında şehir ve köylerinde en çok Suriyeli barındıran ildir. Şu an itibari ile 53 bin 811 kayıtlı Suriyeli öğrencimizden 48 bin 390’ı kamp dışında geçici eğitim merkezlerimizde bulunmaktadır. Yaptığımız alan araştırmasına göre okul çağındaki 73 bin öğrencimiz tamamının okullaşması durumunda 24 derslikli 100 okula ihtiyacımız bulunmaktadır.”

Ecyel Alhadis Geçici Eğitim Merkezi okul açılış töreninde konuşan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş; “Biliyoruz ki okumuş, bilinçli insan meşale gibi çevresine ışık saçar. Suriyeli çocukların okumasını sağlayarak dünyaya ve çevresine ışık saçarak barışa katkı sağlayacağımıza inanıyorum.

Gecenin zifiri karanlığında bizi yönlendirecek, bize yol gösterecek ışığa ihtiyacımız var. Genç zihinlerimiz olan öğrencilerin meşalesi hepimize yol gösterip, önümüzü aydınlatacaktır. Burada okuyan çocuklarımız Ortadoğu’ya ışık saçacak, belki de Ortadoğu’daki kardeş kavgasını bitirecek en önemli şahsiyetler buradan çıkacaktır. Eğitim verebileceğimiz okulları arttırmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

gecici-egitim-merkezi3

“Avrupa ve Türkiye İş Birliği İle Neler Yapabileceğini Gösterdik”

Aalen Belediye Başkanı Thilo Rentschler konuyla ilgili yaptığı açıklamada, cesaretle yola çıktıklarını, sonucunda örnek oluşturabilecek bir projeye imza attıklarını belirtti.

Okul yapımı için halktan para topladıklarını ifade eden Rentschler; “Bugün çok güzel bir gün. Avrupa ve Türkiye işbirliği ile neler yapabileceğini gösterdik. Özellikle mülteci durumları her yerde dile getirilip tartışılmasına rağmen çözüm üretilmeyen bir durumdu. İnsani yardım konusunu beraberce ele almak çok önemlidir. Okul yapımında başarılı olmamızın en büyük yatırımcıları Aalen halkıdır. Eyalet üyelerimizin de katkılarıyla toplamda 150 bin Euro’luk bir meblağ toplandı. Özellikle Aalen ile Hatay’daki kardeş şehir bağlantısıyla Suriyeli mülteci çocukların yararına yapılan okulu, kardeşliğimize borçluyuz” dedi.

Hatay Valisi Erdal Ata ise yaraları sarmak için çalışmaları sürdüreceklerini ifade ederek; “Çeşitli organizasyonlar yaparak diğer çocuklarımıza da eğitim imkanı sağlamak için azami gayreti göstereceğiz” dedi.

Konuşmaların ardından Başkan Savaş ve Başkan Rentschler önderliğinde, Alman heyeti, katılımcılar ve protokol eşliğinde açılış kurdelesi kesildi. Sınıflar gezilerek istişarede bulunuldu. Kapanış kokteyli ile tören son buldu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here