Başkan Güven; “Amacımız Bölge Halkının Buradan Gitmesine Engel Olmak”

0
31

Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven, basın mensupları ile bir araya gelerek deprem sonrası Arsuz’daki süreci değerlendirdi.

Başkan Asaf Güven, deprem sonrasında, özellikle ilçedeki gelişmeler hakkında bilgi vererek, belediyenin faaliyetlerinden ve hizmetlerinden bahsetti. Geçen dört yıllık hizmet zamanında neredeyse yaşamadıkları doğal afetin kalmadığını belirten Başkan Güven, her şeye rağmen belediyenin ayakta olduğunu ve hizmetine devam ettiğini belirtti.

6 Şubat depreminin hayatı çok olumsuz etkilediğiniz belirten Başkan Asaf Güven; “6 Şubat’ta bir felaket yaşadık. Bu felaketi birlikte geçirdik. Kimimiz canımızı, yakınımızı, dostumuzu kaybettik. Kimimizin de malı mülkü gitmiştir. Sonuçta hakikaten günümüze damga vuran ve hayatımızı alt üst eden programımızı, canlarımızı alt üst eden bir olayla karşılaştık. Belediyelerden Bodrum belediyesinin arama kurtarma ekibi vardı. İskenderun’da 5 kişilik Manavgat grubu vardı. 2 tanesi de İngiliz’di. Onların Manavgat’tan gelen 5 kişi hemen ilk gün duyar duymaz binmiş gelmişler. İskenderun’da bekliyorlar, bir yere de gidemiyorlar. Yani niyetleri Antakya’ya gitmek. Yakıt gönderdik, araba gönderdik. Bunlar geldi ve bu 5 kişide 15 gün bizde arama kurtarma yaptı.

Zaman zaman mesela çadır dağıtımına başladık. Resmi olarak toplamda 2960 adet çadır dağıtımı gerçekleştirmişiz. Hepsinin adresi ve T.C.’si bizde mevcut. Temin ettikçe programlı bir şekilde öncelikli olarak ihtiyaç sahiplerine gönderdik. Kadın derneklerinin desteğiyle hem ilk defa yani deprem sonrası bir arada moral olsun diye hem de para kazansınlar hem yardım olsun diye 5.000 adet yastık ve çarşaf dikimi yapıldı. Bu 5.000 yastık, hakikaten bu işi yapan 50 kadına çok büyük bir moral oldu. İlk günden itibaren benim kızım, psikologdur, öğretim üyesidir. O da bir grup oluşturdu. İkinci günden itibaren 10, 12 tane psikolog gönüllü olarak sürekli ev ev dolaştı ve destek vermeye çalıştı” şeklinde konuştu.

Görev süresi boyunca ilçeye kazandırdıkları hizmetleri sıralayan Güven, yaptığı hiçbir işi ‘millet görsün’ diye yapmadığını, reklama önem vermediğini kaydetti.

Bundan sonraki süreçte yapacaklarından da söz eden Güven, kentin en önemli sıkıntılarından biri olan başıboş hayvanlar için bir Hayvan Rehabilitasyon Merkezini, yeni belediye binasının ilerisinde kurmaya başladıklarını aktardı.

Karaağaç ek hizmet binasının olduğu parkın yanında ve o çevrede 7 bin metrekarelik bir Kent Meydanı yapmaya çalıştıklarını da söyleyen Güven; “Yakın zamanda yapımına başlayacağız. Arsuz’da Çadır karavan alanına başlamış ve yüzde 30’unu bitirmiştik. Ancak yine depremden dolayı maalesef ara vermek zorunda kaldık. Hatta Türkiye çapında en iyi proje ödülünü Arsuz’a kazandıran bir projemizdi. Bunun yanında sahil yürüyüş yollarımızdan birini Madenli’de yapacağız. İlk etapta HADO’dan Zilli çayına kadar ki kısmı kapsayacak. Daha sonra da Gülcihan’a kadar ulaştırmayı planlıyoruz. 

Yine projeleri bitmiş ihalesi, hatta kamu ihale kurumuna da müracaat edilen 13 adet Park projemizin de yakın zamanda yapımına başlayacağız. Şu anda iklim değişikliği ile ilgili Avrupa Birliği projemiz var. Bu projede gene çiftçiden önce personel, sonra çiftçi eğitimi var. Bulgaristan’ın Varna şehriyle de kardeşlik projemiz var. Ben geçen hafta bakanlıkta onayladım ve bunu hayata geçireceğiz. Bununla ilgili de 2 park ve 1 Caddenin bir sokağın yenilenebilen enerjiyle anlatılması olayı var.

Fakat bunların hepsinden de önemlisi bir deprem yaşadık ve hepimiz diyoruz ki işte Hatay’ı koruyacağız. Hatay’ın sosyal dokusunu, mozaiğini koruyacağız deniyor ve şu ana kadar bütün bunlar hep lafta kaldı. Ama biz iki meclis kararıyla Ortodoks kardeşlerimizin 40 civarında prefabrik ve Süryaniler, Protestanlar, Katolikler ve bir Yahudi ailenin olacağı 30 adet geçici prefabrik evlerin kurulmasıyla ilgili protokol imzaladık. Burada amacımız bu kardeşlerimizin buradan gitmesini engellemek ve kalıcı yerlerini yapana kadar geçici barınmalarına yardımcı olmak. Belirli konularda destek vermek, teknik destek vermek, danışmanlık vermek, belediyeye ait uluslararası kuruluşlardan dışarıdan para gelerek yapılacak bunlar. Ayrıca Avrupa birliği destekli yine Afet Arama Kurtarma Ekip ve Aracı bu da %90 kabul edildi. Japon Büyükelçiliği 16 Ekim’de gelecek ve protokolü imzalayacağız. Bu da dışarıdan bir destek. Bunların yanında yine proje aşamasında olan birçok çalışmamamız var. Ben katımınızdan dolayı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here