Başkan Dingil, “Şeriatın Kestiği Parmak Acımaz!”

0
236

bld-meclis toplantısı37Sarıseki Meslek Yüksek Okulu İhalesindeki Şirketin Uzlaşma Talebi Reddedildi

İskenderun Belediye Meclisi dün gündeminde bulunan maddeleri görüşmek üzere İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil başkanlığına bir eksikle toplandı. Sarıseki Meslek Yüksekokulu ihalesi ile ilgili belediyenin ikinci kez gündeme koyduğu madde geri çekilmek zorunda kaldı.

İskenderun Belediye Meclis toplantısında gündem maddeleri öncesinde söz alan CHP Grup Başkanvekili Gazanfer Dik; “Ülkemiz, son günlerde üzüntü ve elem içerisindedir. Yine insana yeterli değer verilmemesinden, sosyal güvenliğin alınmamasından dolayı Kömür Madeni faciası yaşanmıştır ve bu kader değil cinayettir. Çünkü orada bir şeylere göz yumuldu. Ölenlere Allah’tan rahmet, kederli ailelerine de başsağlığı diliyorum. Bu, merkezi hükümetin toplumun güvenliğine yeterince önem vermediğini göstermektedir” dedi.

Daha sonra söz alan Ak Parti Grup Başkanvekili Mehmet Dönmez; “Bu kazaları iktidara bağlamak, doğru değildir. Hatalar her yerde oluyor. Ak Parti iktidarı olarak vatandaşı ve insanı yaşatıyoruz. Kazaları bizde kınıyoruz ama bunun müsebbibi olarak göremeyiz” diye konuştu.

Daha sonra konuşan ve İskenderun Asri Mezarlığının, Arsuz Asri mezarlığı olarak yazılmasına tepki gösteren meclis üyelerine yanıt veren Belediye Başkanı Seyfi Dingil de; “Sehven yazılmıştır. Düzelecektir. Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın bilgisi dışında olmuştur” değerlendirmesinde bulundu.

bld-meclis toplantısı38

Meclis gündemine geçilmeden önce MHP Belediye Meclis Üyesi Emir Selim Yazar da bir önerge sunarak, hurdaların araştırılması için meclis komisyonu oluşturulmasını talep etti. Bunun üzerine yeniden söz alan Başkan Dingil; “Altı ilçeyi yeni-yeni aldık. Hurda konusunu ısıtıp-ısıtıp yeniymiş gibi getirmenizin bir anlamı yoktur. Belediye yeni devir alır almaz hurdalar ne oldu demek doğru değildir. Bu siyaset değildir. Bu lafları duymak istemiyorum. Daha önemli konularla uğraşalım” şeklinde konuştu.

Daha sonra önergenin gündeme alınması oylamasına geçildi. Oylama sayımı düzgün yapılmadan Başkan Dingil; “Gündeme alınması ret edildi” dedi. Yapılan itirazlar üzerine oylama bir kez daha sayıldı ve önerge 1 oyla gündeme alındı.

Gündem dışı konuşmaların ardından gündeme geçildi. 1. madde ile ilgili söz alan Başkan Dingil; “Emsal isterse mahkeme kararı ile bunu alır. Oradakilerin hepsi geçmişten 3,5 emsal yapılmış! İşadamı da buna itiraz eden kişi de bana orada emsal verin diyor. Fazla bir şey istemiyor. Bu kim olursa olsun, o hakkını istiyor. Lütfen küçük hesaplar içerisinde olmayalım. Biz orayı yeşil alana açmaz isek, başkası orayı rant amaçlı kullanır” dedi. Yapılan oylamada madde, 1 oy farkla reddedildi.

Gündemin ikinci maddesi kabul edilirken, 3. madde bir kez daha tartışma konusu oldu. Sarıseki Meslek Yüksekokulu ihalesi ile ilgili Mekin Orak-Orak Altyapı Sanayi ve Ticaret A.Ş. İş Ort.’nın uzlaşma talebi hakkındaki Fen İşleri Müdürlüğü teklifine en sert tepki CHP Grup Başkanvekili Gazanfer Dik’ten geldi. Dik; “3. madde hayret vericidir. Aslında aynı şeyi ısıtıp-ısıtıp siz getiriyorsunuz. Bu işin değeri konusunda oluşturulan her bilirkişi farklı rakamlarla karşımıza çıktılar. O nedenle bu işin değeri konusunda bir şeyler demek mümkün değildir. Birden fazla tespit var. Hak sahibi de zaten bu konuyu mahkemeye intikal ettirmiştir. Mahkeme kararını beklemeden 2.250 ödemişsiniz. İhtilalı olan konuda ödeme yapmanız doğru değildir. Siz sakal bıyığa zarar getirmeyelim istiyorsunuz ama biz mahkeme değiliz. Bu maddede oy kullanacakların hukuki yanı olduğunu da bilmesini isterim” diye konuştu.

bld-meclis toplantısı39

Belediye Başkanı Dingil’in, bu madde ile ilgili parti temsilcileri ile konuşulduğunu ortak bir karara varıldığını ima etmesi üzerine söz alan CHP’li Özer Çağşar da; “Siz bazı konuşulan konuları üstü kapalı geçiyorsunuz ve bu durum yanlış anlaşılmalara neden olmaktadır. Bir buçuk saat süren bir konuşmaydı ve hukuki yönü doğru olmayan bir konu olduğunu söyledim. Ayrıca bu konuda mahkeme yürütmeyi durdurma kararı aldırmış, duruyor. Bizde CHP grubu olarak bu binanın bitirilmesinden yanayız ama şahsım olarak konuşuyorum bu kararın altına imza atmam! Bırakın bu konuda mahkeme kararını versin. Neden fazla paraya o inşaatı yapalım. Bu konu geçen meclis toplantısında da geldi. Aynısı konuşuldu ve geri çekildi.  Bugün bunu siz yine aynı şekli ile önümüze getirdiniz. Geri çekmenizi öneriyorum” dedi.

Konu üzerine konuşan MHP Meclis Üyesi Osman Çolak da; “Bu adam tazminat almayacağına dair protokol yaparsa kabul edilebilir ama bu konuyu grubum ile konuşacağımı beyan ettim. Grubumda yargıya intikal etmiş konuya imza atmayacaktır” şeklinde konuştu.

Belediye Sayıştayına danışılma önerisi sunan CHP’li Çağşar’ın bu talebi olumlu yanıt bulurken, belediyenin zarara uğratılmasını istemediğinin altını çizen Belediye Başkanı Seyfi Dingil, bu maddeyi ikinci kez meclis gündeminden çekmek zorunda kaldı ve “Şeriatın kestiği parmak acımaz” değerlendirmesinde bulundu.

4. madde de mecliste geçerken, MHP’nin hurdalarla ilgili sunduğu önerge gereği AKP’den Filiz Özçörekçi, Mehmet Başlak ve Reşat Çağlar, CHP’den Fatma Koçak MHP’den de Emir Selim Yazar’dan oluşan beş kişilik meclis araştırma komisyonu oluşturuldu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here