Başkan Culha; “Arsuz’da Bulunan Tarihi Eserler, Arsuz’da Kalmalı”

0
340

Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, Yukarı Çengen Mahallesindeki cami inşaatı temel açma kazısı sırasındaki gün yüzüne çıkarılan lahit mezarlarını inceleyerek, arkeologlardan bilgi aldı. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Arsuz’un sahip olduğu birbirinden önemli tarihi ve kültürel değerlerin Arsuz’a kazandırılması için açık hava müzesi talebini yenileyen Başkan Culha, daha öncede Arpaçiftlik Mahallesin’de yapılan kazı çalışmasında çıkarılan Kutsal Havariler Kilisesi kalıntısı ve Yukarı Kepirce’deki mezarlar gibi pek çok tarihi değerin ilçede kalması gerektiğine vurgu yaptı.

Yukarı Çengen Mahallesinde bulunan ve kazı çalışmaları devam eden kaya mezarlarının Antik Roma dönemine ait çiftlikte yaşayan bir aile mezarlığı olduğunun tahmin edildiğini ifade eden Başkan Nazım Culha; “Antakya Müze Müdürlüğü’nden gelen ekibin çalışmaları kapsamında 4-5 kaya mezarlığı tespiti yapıldı. Mezarların çıkarılması çalışmaları yapılmaktadır.  Net tarihi bilgi verilmemekle birlikte, gerekli incelemenin yapılmasının ardından ayrıntılı bilgi verilecektir. Mezarların Roma dönemine ait olduğu belirtilmekle birlikte, çiftlikte yaşayan bir aile mezarlığı olduğu düşünülüyor. Kazı çalışmasının tamamlanmasından sonra Müze ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun değerlenmesinin ardından kesin rapor ve bilgiler elde edilecektir” dedi.

“Arsuz’a Açık Hava Müzesi Gerekli”

Arsuz’da bulunana tarihi kalıntıların Arsuz’da sergilenmesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Nazım Culha; “İlçemizin çok ciddi bir tarihi geçmişi var ve bir çok tarihi uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır. Geçen yıl Arpaçiftlik Mahallemizde Kutsal Havariler Kilisesi kalıntısı bulunmuş ve kazı çalışmaları yarım kalmıştı. Müze Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmede kazının tamamlanması yönünde bir karar alındığını öğrendik ve muhtemelen 2- 3 ay sonra o kazı çalışmalarına devam edilecektir. Tabii ki gönlümüzden geçen bu tür kültürel ve tarihi zenginliklerin kentimizin içerisinde kalmasıdır. Daha öncede belirttiğimiz gibi bizim bir açık hava müzesi talebimiz var.  İlçemizde çıkan tarihi zenginliklerimizin ilçemizde teşhir edilmesi ve kamuoyuna sergilenmesi gerekir. Burası gibi birçok noktada tarihi kalıntılar var. Hepsinin bir noktada toplanarak müze haline dönüştürülmesi en doğrusu olacaktır” şeklinde konuştu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here