“Basın Kesinlikle Özgür Değil!”

0
61

igc açıklama2İGC’den Basın Özgürlüğü Günü Açıklaması…

İskenderun Gazeteciler Cemiyeti Yönetimi, 3 Mayıs Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

Dünya Basın Özgürlüğü Gününün, 3 Mayıs 1991’de Unesco tarafından Namibya’nın Windhoek kentinde düzenlenen uluslararası konferansta imzalanan “Windhoek Deklarasyonu” anısına, 1993’ten Beri BM Genel Kurulu kararıyla kutlanmakta olduğunu hatırlatan Cemiyet Yönetimi, bu deklarasyonun çoğulcu ve özgür basının bir ülkede demokrasinin gelişmesi ve ekonomik kalkınma için zorunlu olduğunu vurguladığını belirtti.

Deklarasyona rağmen basının gerçekten özgür olmadığını savunan İGC Yönetimi; “Bize göre, bazı gelişmiş ülkeler dışında basın kesinlikle özgür değil. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası “Basın Hürdür, Sansür Edilemez” der. Ancak, gerçekten resmi olarak olmasa da gayrı resmi olarak acaba zaman zaman sansür uygulanıyor mu? Gazeteciler Türkiye’de ve farklı ülkelerde özgür şekilde çalışabiliyor mu? Resmi kayıtlar bunun böyle olmadığını açıkça gösteriyor.

Gazeteciler için en tehlikeli çalışma alanı haline gelen Ortadoğu’da öldürülen ya da esir tutulan gazetecilerin sayısı bilinmiyor. Türkiye’de ise yeni TCK’daki ağır hapis cezaları, basın için sıkıntı yaratmaktadır. Dileğimiz, Türkiye’nin basın özgürlüğü sıralamasında ilk 10’da yer alabilmesidir” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here