Başarılı Fizyoterapist Fedai Topal, İskenderun’un Gururu…

0
1457

İskenderun’un değerlerinden zaman-zaman bahseder ve onları, tanımayanlara tanıtmaya gayret ederiz. Bugün memleket çocuğu, başarılı Uzman Fizyoterapist Fedai Topal’dan bahsedeceğim. Fedai Topal, 1973 Hacıahmetli Köyünde altı çocuklu bir ailenin dördüncü çocuğu olarak dünyaya gelmiş. İlkokulu Hacıahmetli İlkokulu’nda, Ortaokulu Gözcüler ’de, liseyi ise tarihi lisemiz, iftihar kaynağımız İskenderun Lisesi’nde okumuş. Kırsaldan gelmesine karşılık ‘Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavisi ve Rehabilitasyon’ bölümünü tamamlayarak, ‘Sporcu Sağlığı’ dalında mezun olmayı başarmış.

*Fizyoterapistlik Nedir?

Bilenlere saygım var. Bilmeyenler için Fizyoterapistlik hakkında kısa bir bilgi vermek isterim. “Fizyoterapistlik mesleği, hareket bozukluğuna yol açan her türlü yaralanma, hastalık ve yaşlılıkta, ağrı ve fonksiyon bozukluklarında uzman bir hekimin tanısı sonrası fizyoterapiye özgü değerlendirme yöntemlerini kullanarak yine birçoğu dünyada fizyoterapistler tarafından geliştirilmiş olan tedavi yaklaşımlarını planlayıp uygulamaya yönelik bilgi ve beceriyi kazanan, sağlık ve yaşam kalitesinin artırılmasında önemli görevleri olan bir meslektir.

Günümüzde, Fizyoterapistler hareket ve fonksiyonun çeşitli nedenlerle tehdit edildiği bütün durumlarda bağımsız hareket ve sağlıkla ilgili yaşam kalitesinin arttırılmasında her geçen gün sayıları artan yaklaşımlarla hizmet vermektedirler. Dünyada ve ülkemizde toplumların bu gün ve gelecekteki olası ihtiyaçları fizyoterapistlik (Fizik Tedavi Uzmanı) mesleğinin gelişimini kaçınılmaz kılmaktadır.”

*Askerlik Görevi, İlk İş Yeri, TFF ve A Milli Futbol Takımı

Askerlik görevini kendi dalında yapan Fedai Topal, Bursa 300 yataklı Fizik Tedavi Hastanesi’nde hem hizmet verdi hem de askerlik görevini ifa etti. Askerlik sonrası ilk sivil deneyimi Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi’nde gerçekleştirdi. Burada tam beş yıl Fizyoterapi Departman Sorumlusu olarak görev yaptı. Son bir yılda ise hastane yönetiminde görev aldı.

İskenderun’un değerlerinden biri olan Fedai Topal, ilk iş yerini 2001 yılında eş zamanlı olarak Bakırköy ve Levent’te olmak üzere Therapy Art Center adıyla, bir arkadaşı aynı zamanda meslektaşı ile birlikte kurdu. Fedai Topal’ın 2002 yılında yolu TFF ve A Milli Futbol Takımı ile kesişti. Sayın Fedai Topal’ın görevi A Milli Futbol Takımı’nda yaklaşık 12 sene devam etti…

*Herkese Eşit Yaklaştı

Gerek sporcularla, gerekse teknik direktör ya da teknik heyetle olan iyi diyalogları, ona geniş bir çevre kazandırdı. Aranılan, sayılan, sevilen ve yaptığı işe saygı duyulan biri olmayı başardı. A’dan Z’ye herkes onunla çalıştığında rahat eder oldu. Sporcuları, makam ve mevki sahiplerini, konumuna, varlığına göre ayırmadı. Herkese insanı değerlerle yaklaştı ve tüm bilgi ve becerisiyle, teker teker futbolculara ya da sporcularla birlikte kurumsal kimliklere hizmet verdi. Herkesi kucaklayan anlayışı, hak edene sevgi ve saygısı, onu daha çok aranılır kıldı…

*Basketbol Branşı, Güncel Görevi, Danışmanlığı ve Ailesi

Bir zaman sonra futbol branşını Basketbol Branşı takip etti. Ülkerspor Basketbol Takımı’na hizmet verdi. Ardından A Milli Basketbol Takımı’nda görev aldı. A Milli Futbol takımındaki görevinden ayrıldıktan sonra Anadolu Efes Basketbol Takımı’nda görev aldı.

Son olarak kurucusu ve sahibi olduğu ‘FT Therapia’ ve kurucusu ve ortağı olduğu ‘Therapy-Art Center’de mesleğini sürdürüyor. Başarılı isim Fedai Topal, ayrıca yedi yıldır sağlık danışmanlığı yaptığı Kültür Üniversitesi’nde görevine devam ediyor.

İskenderunlu hemşerimiz Fedai Topal, 2010 yılında Gözde hamımla yaşamını birleştirdi. Zeynep adında (9) bir kız, Güney Deniz (7) adında bir erkek evlada sahip olan Fedai Topal, mesleki mutluğunu evine taşımayı başarmış bir aile reisidir.

*Gönüllere Hitap Etmesini Bilmiştir

İskenderun’un kırsalından çıkıp, mesleki başarılarını gerek futbol, gerekse basketbol branşında üstelik de milli takım seviyesinde sürdürmek, yığınla şöhretli futbolcu ve basketbolcuya başarıyla hizmet etmek ve hemen tüm sporculara şifa dağıtıp, onları eskisinden daha güçlü hale getirmek her uzman fizyoterapistin harcı değildir.

Fedai Topal her daim mesleki ve kişisel farklılığını ortaya koymasını bilmiş, önce gönüllere hitap etmiştir. Hemen her bir sporcunun ruh halini, sportif beceri ve alışkanlığını bilip, ona göre tedavi programları uygulamış ve onları motive etmeyi başarmıştır. Sporcu psikolojisinin derinliklilerine inme becerisi göstermesi onu farklı kılan özelliklerinden biri olmuştur.

Ciddi bir sportif sakatlık sonrası kimi sporcuların yitirdiği,  iş moralini, özgüveni, sabırlı, bilinçli, sporcuyu psikolojik olarak çok sıkmadan gerçekleştiren Fedai Topal, tedavi sonrası eskisinden çok daha sağlıklı olan sporcuların hayranlık ve övgülerine mazhar olmaktadır.

*Fedai Topal, Mesleki Yenilikleri İlk Uygulayanlardan Olacaktır

Fedai Topal, sporcu psikolojisini çözmesi, sporcuların fizik yapılarına göre farklı yüklemeler yapmasıyla, en önemlisi de sporcuyla bire bir iletişimde oldukça başarılı olmasıyla fark yaratıyor. Dünyada ve ülkemizde gelişen teknoloji nedeniyle giderek hareketsizleşen toplumların bu gün ve gelecekteki gereksinimleri fizyoterapistlik mesleğinin gelişimini kaçınılmaz kılmaktadır. İşte işaret edilen mesleki gelişimi en önce keşfedip, mesleğini geliştirecek isimlerden biri de Uzman Terapist Fedai Topal’dır. Lütfen Fedai Topal ismini unutmayın. Kendi alanında yakın gelecekte daha büyük başarılara imza atacağına, İskenderun, Hatay ve Türkiye’nin adını ilgili platformlarda başarıyla duyuracağına eminim.   Yolun açık olsun Sayın Fedai Topal. Seninle gurur duyuyoruz. Başarın, başarımızdır…

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here