Bakan Uraloğlu; “Maalesef Projeyi Aynı Yere Yapacağız”

0
53

Depremde Zarar Gören Hatay Havalimanı Aynı Yere Yeniden Yapılacak

Depremde zemini kırılarak kullanılamaz hale gelen Hatay Havalimanındaki hata, 13 yıl aradan sonra bir kez daha yapılıyor. Bakan, fay hattı üzerinde kurulu, sürekli su basan havalimanını aynı yere yapacaklarını açıkladı. Açıklamanın üzerine uzmanlar tepki gösterdi.

Yıllar önce uzmanların uyarılarına rağmen Amik Ovası’na inşa edilen ve Şubat depremlerinde zeminde oluşan çatlaklar nedeniyle kullanılamaz hale gelen Hatay Havalimanı’nda ikinci kez aynı hata yapılacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, havalimanının aynı yere yeniden yapılacağını duyurdu.

Depremlerde en az 22 bin kişinin hayatını kaybettiği Hatay’a yönlendirilen arama kurtarma ekiplerinin kritik önem taşıyan ilk saatlerde havalimanını kullanamamasının şehre müdahaleyi geciktirdiği ve can kaybını artırdığı belirtilmişti. Bilirkişilerin, akademisyenlerin, mahkeme kararlarının ve Hava Kuvvetleri Komutanlığının itirazlarına rağmen yapılan havalimanını 2009 ve 2014 yıllarında da sel basmıştı.

Yaşananlardan ders çıkarılamazken Hatay Havalimanı projesinin aynı yerde yapılacağı açıklandı.

Bakan Uraloğlu; “Başka Yer Yok”

Amik Gölü’ne yapılmasının tehlikeli olduğu görülmesine rağmen farklı bir alternatif olmadığını iddia eden Bakan Abdulkadir Uraloğlu, Yeni Şafak’a verdiği röportajda; “Hatay’a havalimanı projesi yaptık. Şimdi hızlıca ihalesini yapıp havaalanını yeniden yapacağız. Maalesef projeyi aynı yere yapacağız. Çünkü başka bir yer yok orada” dedi.

Uraloğlu ayrıca; “Rize’deki ve Ordu, Giresun’daki havaalanı yaklaşımıyla denizin içerisine nasıl yapmışsak burada da Amik Gölü’nün içerisine aynı mantıkla yapacağız” sözlerini sarf etti.

“Ülkenin Kaynakları Heba Ediliyor”

Bir Gün’den Gökay Başcan’a konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Taner Yüzgeç de Bakan’ın “Maalesef aynı yere yapacağız” ifadesinin yanlış bir iş yaptıklarının göstergesi olduğunu belirtti. Hatay Havalimanında sık-sık su baskılarının da yaşandığını hatırlatan Yüzgeç; “Hatay’da risk geçmiş değil. Ölüdeniz Fay Hattı’nın hâlâ stres biriktirdiğini biliyoruz. Uyarılara rağmen Amik Ovası’na riskli şekilde yapılan Hatay Havalimanı ısrarları sürüyor. Ülkenin kaynakları bu yanlış projelerde heba ediliyor” ifadelerini kullandı.

Savaş, Altınözü Veya İskenderun’u İşaret Etti

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ise 6 Şubat Depremi’nin ardından Hatay’ın son durumu ve gerçekleştirilen çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunurken, Havaalanı için Altınözü veya İskenderun’u işaret etti.

Hatay’da yapılan havaalanı ve hastane gibi birçok yerin uygun olmayan bölgelerde yapıldığını söyleyerek izinler verildiğini belirten Başkan Savaş; “Havaalanının yerinin kesinlikle değişmesi lazım ama Sayın Ulaştırma Bakanımıza şunu sormak isterim. Oraya keyfi uçaklar iniyor ama tarifeli uçaklar inemiyor. Altı buçuk ay oldu, oradaki bir asfalt düzeltilemez mi? Siz 22 yıldır hükümetsiniz, bunu sizin bir haftada bitirmeniz lazım. Havaalanı, Altınözü veya İskenderun tarafında bir yer belirlenerek taşınabilir” diye konuştu. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here