“Avrupa ile Ülkemiz Arasındaki Ekonomi Ele Alındı”

0
29

İTSO Temmuz Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Temmuz ayı meclis toplantısı Meclis Başkanı Okan Belli Başkanlığında gerçekleştirildi. Bazı meclis üyeleri şehir dışında olmaları nedeniyle, meclis toplantısına video konferans ile katılım sağladılar.

Savaş Sonrası Enerji Fiyatlarının Düşmesini Bekliyoruz

Temmuz ayı meclis toplantısında söz alan İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, ülkemiz ile Avrupa arasında yaşanan son ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Avrupa’nın para birimi Euro’nun, tüm dünya ticaretinde geçerliliği olan ve genel kabul görmüş bir para birimi olduğuna dikkat çeken Yılmaz; “Avrupalı ülkeler bastıkları parayla, hem iç borçlarını hem de dış borçlarını ödeyebildikleri gibi, doğalgaz, petrol, altın ve buğday gibi her türlü mal ve hizmeti dünyanın her yerinden satın alabilmektedirler. Paraları, rezerv para statüsünde olduğu için, uluslararası alışverişlerde Euro, sorgusuz sualsiz kabul edilmektedir.

Avrupalılar kendi paraları dışında bir para birimini, yatırım aracı olarak kullanmaya gerek duymuyorlar O nedenle bankada mevduat olarak kendi paralarını tutuyorlar ve hiçbir işlemlerinde başka bir parayı kullanma ihtiyacı duymuyorlar Dolayısıyla Avrupa’nın enflasyonuyla paralarının dış değeri arasında sıkı bir bağ bulunmuyor. Avrupa’daki enflasyonun sebebi daha çok para arzının yükselmesinin yarattığı talep artışından ve enerji ve emtia fiyatlarında uluslararası fiyatların yükselişinin maliyetlerde yarattığı artıştan kaynaklanıyor. Bu sebeple faizi düşük tutabiliyorlar ve onların faizi düşük tutmasının, paralarının dış değerine etkisi oldukça sınırlı kalıyor. Tüm bunlara rağmen 11 yıl aradan sonra faiz artırımı karar aldılar.

Muhtemelen bir süre sonra Ukrayna savaşının sona ereceğini ve enerji fiyatlarının düşeceğini, tedarik zincirinin onarılacağını ve emtia fiyatlarının normale döneceğini ve dolayısıyla enflasyonun düşeceğini umuyorlar.

Özetle Avrupa’nın faizi artırması enflasyonla yani paralarının iç değerinin düşüşüyle mücadele için, bizim faizi artırmamız öncelikle kuru tutmakla ve sonra enflasyonla mücadele için gerekli olmaktadır. Bizde faiz artık yalnızca enflasyonla değil sürekli yükselerek enflasyonu besleyen kurla mücadelenin bir aracı haline gelmiştir” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

İTSO Meclisinde Coğrafi İşaretler Anlatıldı

İTSO Temmuz ayı Meclis toplantısına konuşmacı olarak katılan Özener Patent Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Özener, markalaşma, marka tescili, markaların önemi ve İTSO’nun girişimleri ile Coğrafi İşaretler başvurusu kabul edilen ürünler hakkında bilgiler verdi.

Geçtiğimiz aylarda İskenderun Ticaret ve Sanayi Odasının girişimleri ile Belen Kömürçukuru Bekmezi, Kaytaz Böreği ve Oruğunun Coğrafi İşaretler olarak tescillendiğini ve sırada İskenderun Dönerinin olduğunu belirten Özener Patent Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Özener; “Hatay’ın diğer ilçelerinde de başvurular yer almaktadır. Burada amaç, coğrafi işaretler ile koruma altına alınan ürünlerimiz yerel kalkınmaya katkı sağlayacağı gibi markalaşma sayesinde ürünlerimizin kalitesi ve değeri de artmış olacak. Bunun yanında o şehrin tanıtımına da katkı sağlayacak olan bu ürünlerimiz sayesinde iş potansiyeli ve yeni istihdam alanları da oluşacaktır. İskenderun Ticaret ve Sanayi Odamıza yapmış oldukları girişimlerden dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.

İTSO Temmuz ayı Meclis toplantısında,  Hesapları İnceleme Komisyonu üyesi Nasrettin Murt, gelir ve giderler ile ilgili meclis üyelerini bilgilendirdi. İTSO Temmuz ayı Meclisinde, gündemdeki diğer konular da görüşülerek oy birliğiyle kabul edildi. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here