Aslan Balığı Ekonomiye Kazandırılacak!

0
54

İskenderun Körfezindeki balık popülâsyonunu etkileyen istilacı türlerden ‘Zehirli Aslan Balığının’ ekonomiye kazandırmak ve farkındalık oluşturmak üzere düzenlenen etkinlikte Aslan Balığı pizzası ve ızgarası ikram edildi.

İskenderun Balıkçı barınağında düzenlenen etkinliğe, Hatay Milletvekili Abdulkadir Özel, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Rektörü Prof. Dr. Tolga Depçi, İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şube Başkanı Kemal Kutlu ve Meclis Başkanı Adnan Yener, Hatay Su Ürünleri Kooperatifi Birlik Başkanı Celal Bilen, akademisyenler balıkçılar ve davetliler katıldı.

İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü tarafından, Denizlerin biyo çeşitliliğinin korunması ve küçük ölçekli balıkçılığın kalkındırılması amacıyla zehirli aslan balığı yakalama etkinliği düzenlendi. Avcılar, beş gün boyunca yakaladıkları aslan balıklarını teslim ederken, balıklar temizlendi, ızgara ve pizza olarak konuklara ikram edildi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şube Başkanı Kemal Kutlu, denizlerdeki balık popülasyonunun artması için ellerinden ne geliyorsa yapmaya devam ettiklerinin altını çizerek ay sonunda resiflerin de denize atılacağını, geçen aylarda Bodrum’da da böyle bir etkinliğe katıldığını, orda pazarlama ve ticari yönünü gördüklerini, bu balığın 60-80 lira arasında satıldığını söyledi.

Sadece Dikenleri Zehirli

En çok aslan balığı avlayan ilk üç balıkçıya plaketlerin verildiği törende, İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tolga Depçi, Türk denizlerinde yoğun olarak istilacı türler bulunduğunu belirterek; “Bu türlerden bir tanesi de aslan balığı, biz bunu yedik tadı da harika. Bu balığın avlanması ve denizdeki sayılarının azalması için ekonomiye kazandırılması ve değerlendirilmesi amacıyla böyle bir etkinlik gerçekleştirdik. Sadece dikenleri zehirli başka bir zehri bulunmamakta! Özellikle tercih ettiğim, tükettiğim bir balık türü. Biz üniversite olarak toplumu bilinçlendirmek anlamında her zaman bu tür çalışmalar yapmaya gayret ediyoruz” dedi.

İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan da dikenlerine ve zehirli noktalarına dikkat ettikten sonra çok lezzetli bir balık olduğunu vurgulayarak; “Birçok bölgede ticari bir değer bulan bu balık İskenderun ve bölgesinde henüz istenilen değeri bulamadı. Balıkçılarımıza ticari gelir sağlaması açısından. Üniversite ve Deniz Ticaret odası iş birliği ile Bunu fark ettirebilmek için harekete geçtik. Ne bulursa yiyen bir balık olduğu için deniz ekosistemine çok zarar veren bir balık olduğu için tanıtılarak tüketiminin arttırılması konusunda dengeyi sağalabileceğimizi düşünüyoruz” diye konuştu.

Törende tutulan aslan balıkları özenle ayıklandıktan ve ızgarada pişirildikten sonra ekmek arası ikram ile davetlilere verilerek afiyetle yendi. Ayrıca aslan balığından pizza olarak hazırlanıp davetlilere ikram edilmesi ile balığın istenilen şekilde ekonomiye kazandırılabileceği ifade edildi. Pizzayı yiyenler de beğendiklerini ifade ettiler. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here